Wetenschapper Viera Scheibner: het is beter om baby's niet te vaccineren

LANDSMEER - Minister Borst heeft zojuist van de Gezondheidsraad advies ontvangen de aanbeveling van de Wereld Gezondheidsorganisatie over te nemen en algemene vaccinatie tegen hepatitis B in te voeren.

Het bericht is somber ontvangen door de Nederlandse Vereniging kritisch prikken, die heel weinig ziet in vaccinaties. En ook de Australische wetenschapper Viera Scheibner, die onlangs voor een lezingentoernee in Nederland is aangekomen, reageert bepaald niet blij op dit nieuws. Integendeel.

Scheibner heeft samen met haar man, een elektrotechnisch ingenieur, in Australië een apparaatje ontwikkeld dat afwijkingen in de ademhaling en hartslag van slapende baby's registreert. Zo merkte ze dat veel kindjes na het krijgen van de eerste DKTP-vaccinatie verhoging krijgen en onregelmatig gaan ademen.

“Ik was toen nog voorstandster van vaccinaties van baby's,” zegt ze, “maar ik kwam op het idee, dat als baby's na vaccinatie over enkele weken verspreid talloze ernstige afwijkingen in temperatuur, hartslag en ademhaling vertonen, dat vaccinatie de belangrijkste oorzaak van wiegendood moest zijn. Toen ging ik de literatuur bestuderen. Ik haalde pakken fotokopieën van medische artikelen in huis en vond tenslotte het bewijs.”

Mevrouw Scheibner is natuurkundige en wetenschappelijk onderzoekster van even in de zestig en van Tsjechische afkomst. Ze woont een jaar of dertig in Australië. Het is een rappe praatster en ze laat zich moeilijk stoppen. Ze reageert bijna uitsluitend op vragen die in haar straatje te pas komen en noemt het dan een 'intelligente vraag'.

Hoe het kan komen dat wiegendood in Nederland is gehalveerd, nadat ouders hun kindje weer op de rug en niet langer onder een dik dekbedje te slapen legden, valt niet onder de categorie 'intelligente vragen'. Je moet echt aandringen om haar een reactie te ontfutselen. Haar verklaring is eenvoudig: “Dat komt dan doordat kinderartsen niet langer alle onverklaarde stergevallen van baby's als wiegendood aanmelden.”

Volgens mevrouw Scheibner heeft buikligging juist voordelen. Ze haalt ter staving van haar opvatting een fotokopie te voorschijn uit Archives of Disease in Childhood uit 1991, waarin enkele medici argumenteren, dat buikligging gepaard gaat met een lagere temperatuur van de pas gevaccineerde zuigeling.

De redenering van mevrouw Scheiber, ondersteund met delen van talloze artikelen uit gerenommeerde medisch wetenschappelijke tijdschriften, is dat het beter is baby's niet te vaccineren, omdat zij als gevolg van verzwakking van het immuunsysteem bevattelijk worden voor andere, engere aandoeningen, zoals astma en 'a-typische mazelen', een ernstige, soms dodelijke, variant van de gewone mazelen. Of hemorrhagische koorten, die gepaard gaan met bloedingen.

Zelfs aids rekent zij (deels) tot de vaccinatieschade. Ze ziet bij het poliovaccin een alarmerende parallellie met aids. “Er worden fijngemalen nieren van apen gebruikt. Via dezelfde weg kwam het aids-virus onder de mensen.”

Uit de grote stapel kopieën van wetenschappelijke artikelen diept mevrouw Scheibner een artikel uit een Amerikaans tijdschrift uit 1958 (!) op, waarin gemeld wordt, dat muizen doodziek werden of zelfs dood gingen na injectie van verkleinde doses van hetzelfde kinkhoestvaccin als aan mensenbaby's wordt gegeven. “Wat voor muizen slecht is, kan voor kinderen echt niet goed zijn”, luidt haar commentaar.

De door vaccinatie veroorzaakte schade betreft niet alleen de baby's maar later ook hun kinderen, als men mevrouw Scheibner mag geloven. Wil men de schade van vaccinaties ongedaan maken, dan moet men dan ook enkele generaties wachten, nadat men is gestopt met vaccineren.

Bovendien beweert zij dat kinderen die gevaccineerd zijn tegen een ziekte, daarmee geen afdoende bescherming hebben. Ze komt met een artikel in The Lancet over de bevindingen van de bekende deskundige op het gebied van infectieziekten, Jan van Wijngaarden, over twee patiënten van 14 en 23 jaar die tijdens de polio-epidemie ernstige verlammingsverschijnselen kregen.

Gevaccineerd

In het stuk van de Nederlandse correspondente van het blad, wordt niet duidelijk of de twee gevaccineerd waren. Wél dat ze afkomstig waren uit een streng gelovige gemeenschap in Zuid-Holland. Van Wijngaarden zelf publiceerde in een bekend tijdschrift over infectieziekten over dezelfde gevallen. Daar staat wél bij vermeld dat de twee gevaccineerd waren. Mevrouw Scheibner voert dit aan als bewijs, dat je na vaccinatie tegen polio toch die ziekte kan oplopen. Het is een van de weinige gemakkelijk controleerbare citaten waar de Australische dame mee komt.

Daarom Van Wijngaarden, tegenwoordig inspecteur voor infectieziekten gebeld. Hij herinnert zich de zaak levendig, maar meldt dat de twee polio-patiënten weliswaar gevaccineerd waren, maar niet volledig. Ze hadden slechts een deel van het vaccin gekregen, net het deel dat tegen een ander type polio dan het heersende moest beschermen. “Het was dus absoluut geen bewijs van vaccinfalen, zoals die mevrouw denkt”, zegt Van Wijngaarden door de telefoon.

Mevrouw Scheibner laat zich door dit soort opmerkingen niet uit het veld slaan. Zij denkt dat onnozelheid bij geneeskundigen heeft gezorgd voor het ontstaan van een wereldomspannend complot. “Sinds in landen zoals de Verenigde Staten een algemeen verplicht gestelde vaccinatie van baby's plaats heeft, zie je dat daling van de kindersterfte in dat land tot een einde is gekomen. “Steden als Washington D. C. en Philadelphia hebben een kindersterfte van 19,3, respectievelijk 17,3 per duizend, waarmee ze sommige derde-wereldlanden inhalen. Als je in Jamaica of Costa Rica wordt geboren, heb je meer kans je eerste verjaardag te halen dan in deze Amerikaanse steden.”

Het krantenartikel dat ze bij de hand heeft, ondersteunt de sterftecijfers. Het wijst echter niet vaccinatie, maar de snel verslechterende economische omstandigheden van de armen in de VS als oorzaak aan.

Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygiëne (RIVM) fabriceert veel van de in Nederland ingespoten vaccins. Het wil echter liever niet ingaan op de beweringen van mevrouw Scheibner over de ernstige gevolgen van vaccinaties. “Haar actie is ons niet welgevallig”, zegt woordvoerder Rümke. “Het werkt averechts op het Nederlandse vaccinatiebeleid. Ik deel haar ideeën van geen kant en wil er eigenlijk geen tijd aan besteden. Vooral ook omdat wij door die homeopaten toch niet als gesprekspartner worden aanvaard, aangezien wij zelf de vaccins maken.”

Na enig aandringen voegt Rümke nog toe, dat hij het boek van Scheibner enigszins kent. “Het is een slecht boek, dat vol staat met selectieve citaten”, zegt hij licht geïrriteerd. “Alleen onderzoeksresultaten die in haar kraam te pas komen, worden genoemd. Het geeft daardoor een volstrekt verkeerd beeld.”

De Utrechtse kinderneuroloog prof. dr. A. C. B. Peters (Wilhelmina Kinderziekenhuis) erkent dat 'vrij veel' baby's na de eerste DKTP-vaccinatie hoge koorts hebben, soms zelfs een collaps waar de ouders enorm van schrikken, “maar het gaat vanzelf weer over, weten wij.”

In Nederland worden de bijwerkingen van vaccins bijgehouden, door het RIVM en de Gezondheidsraad. “Elk jaar wordt 1,75 miljoen kinderen ingeënt, en elk jaar zijn er wel een aantal meldingen van bijwerkingen, maar nooit werd wiegendood geïnduceerd door vaccinatie. Het is gewoon niet waar, dat vaccinaties het immuunsysteem ondermijnen. Integendeel: voordat bijvoorbeeld de mazelenvaccinatie algemeen was, kreeg ik meermalen kinderen met de hersenziekte SSPE te zien, veroorzaakt door het mazelenvirus dat in de lagere-schoolleeftijd toesloeg. Sindsdien heb ik SSPE nog één keer gezien, bij een buitenlands, in Nederland geadopteerd kind, dat het virus wellicht had opgedaan vóór de vaccinatie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden