'Wetenschap moet plek krijgen in centrum van de macht'

Directeur van de ANWB, Guido van Woerkom luistert voor het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag naar een actievoerder tegen kilometerheffing (archief, januari 2010). Veel mensen denken dat kilometerheffing niet werkt om files te bestrijden. Maar de wetenschappelijke werkelijkheid is anders. Beeld ANP
Directeur van de ANWB, Guido van Woerkom luistert voor het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag naar een actievoerder tegen kilometerheffing (archief, januari 2010). Veel mensen denken dat kilometerheffing niet werkt om files te bestrijden. Maar de wetenschappelijke werkelijkheid is anders.Beeld ANP

"Er moeten meer wetenschappers in het centrum van de macht komen", vindt Eppo Bruins, kandidaat voor de Christenunie. "Mensen die statistiek kunnen hanteren en argumenten tegen het licht houden. Want als je kijkt hoe nu soms met cijfers in debatten wordt omgegaan, springen de tranen in je ogen. Geen enkel gevoel voor foutenmarges en onzekerheden in getallen."

Bram Vermeer

Bruins zei dit tegenover Kiezen met Kennis, een initiatief waarbij wetenschappers de beloften en plannen van politieke partijen analyseren. Bij de online test van Kiezen met Kennis kwam Bruins vaak uit op "plausibel" of "ongewis".

"Ook ik kom voort uit de wetenschap en ben gewend alles sceptisch te bevragen. Ik ben minder stellig dan de gemiddelde Nederlander." Hoe zit dat dan met een aantal stellige uitspraken in het programma van de Christenunie, zoals de ambitieuze klimaatdoelen voor 2050? "Die doelen zijn met de huidige technologie nog niet haalbaar, tenzij je een dictatuur instelt. Maar ik wil iedereen wel voorhouden dat het volledig sluiten van de kringlopen het uiteindelijke doel voor 2050 is. Daarvoor is nieuwe technologie nodig. Daarom willen we ook veel geld in onderzoek steken. En we vertellen dat we op een andere manier moeten gaan leven. Zoals het was, wordt het nooit meer."

Een beweging
Wetenschap en politiek botsen waar feiten en intuïtie uiteenlopen, zoals bij rekeningrijden. Veel bezoekers aan Kiezen met kennis denken dat het beprijzen van kilometers niet werkt om files te bestrijden. Maar de wetenschappelijke werkelijkheid is anders. En ook veel partijen (waaronder de CU) bepleiten een vorm van tolheffing.

"Waar wetenschappelijke consensus is, moet je de kwestie uit de politieke arena proberen te houden, door breed afspraken te maken met een groot aantal partijen in de Kamer", denkt Bruins. "Maar het probleem is dat er altijd wel een partij inspeelt op het gevoel." Een grotere rol van wetenschappers zou in zo'n geval helpen. "En liefst veel verschillende wetenschappers, want vooral in de sociale wetenschappen zijn er verschillende scholen van denken en wordt er verschillend tegen dezelfde feiten aangekeken. Wetenschap is niet waardevrij."

Kiezen met kennis noemt hij "een fantastisch idee. Mijn hart gaat sneller kloppen. Ik ga zelf ook in de Kamer meer aandacht vragen voor evidence based policy. Ik wil samenwerken met leden die daar ook zo over denken. Zo kunnen we een beweging op gang brengen."

Kiezen met Kennis is een initiatief van Newswhyre en wordt ondersteund door Kennislink en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Ga voor de Kiezen met Kennis quiz naar www.kennislink.nl/kiezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden