Wetenschap aan de man brengen, daar is een markt voor

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wetenschappers kunnen niet zonder: publicaties. Een nieuw bedrijf ziet er brood in om hen daarbij te helpen.

Willem Schoonen

'Publiceren of vergaan' is het motto in het wetenschapsbedrijf. Wetenschappers moeten hun onderzoek gepubliceerd krijgen, anders daalt hun kans op vervolgfinanciering en in sommige landen ook hun salaris. De concurrentie is moordend en tijdschriften stellen hoge eisen, niet alleen aan het onderzoek, maar ook aan presentatie en goed gebruik van de Engelse taal.

Dat is de markt waar Ivo Verbeek en Joris van Rossum drie jaar geleden kansen zagen. Ze richtten Peerwith op, een platform waar wetenschappers experts kunnen kiezen die hen helpen, bijvoorbeeld met hun Engels. Van Rossum gaf er zijn baan voor op bij Elsevier, een van de grootste wetenschappelijke uitgevers ter wereld. Verbeek was ondernemer in de ICT en had voor Elsevier wat projecten gedaan in deze sfeer.

Want wetenschappelijk uitgevers bieden ook die hulp aan hun auteurs. Via commerciële agentschappen verwijzen ze hen naar experts voor taal, infographics, vormgeving enzovoorts. Aan die dienstverlening kleven twee nadelen, zegt Verbeek. "De experts die worden ingeschakeld, worden vaak onderbetaald. En vanwege het commerciële belang van de agentschappen mogen auteur en expert geen rechtstreekse samenwerking hebben. Zo'n agentschap verbiedt dat om te voorkomen dat auteur en expert achter haar rug om gaan werken."

Risico

Een achterhaald model, vonden Van Rossum en Verbeek. "Het begeleiden van wetenschappelijke publicaties wordt meestal gedaan door zzp'ers, die in de regel zelf wetenschapper zijn", zegt Verbeek. "Op Peerwith zijn die niet onzichtbaar: je kunt zelf kiezen van welke expert je gebruik wilt maken. Je betaalt hem voor zijn diensten, niet ons. Wij sturen die expert alleen een nota voor onze bemiddeling."

Maar dan heb je toch nog steeds het risico dat auteurs en experts met elkaar verder gaan zonder jou? Verbeek: "Inderdaad. Maar het is voor auteurs noch experts aantrekkelijk. We vragen een percentage van de opdrachtsom dat zo laag is, tussen 12 en 20 procent, dat het geen zin heeft om buiten het platform om te gaan. De samenwerkingen die hier tot stand komen zijn veel waardevoller."

Peerwith heeft nu kapitaal nodig om te groeien en hoopt enkele tonnen op te halen met crowdfunding. Met extra kapitaal wil Peerwith de stap maken van het helpen van individuele onderzoekers naar het bedienen van hele universiteiten. Daar is al wat ervaring mee, in Colombia; een van de universiteiten daar laat nu een groot deel van de wetenschappelijke publicaties langs de experts van Peerwith gaan.

Latijns-Amerika is een belangrijke markt. Maar nog belangrijker is Azië: 40 procent van de wetenschappers die gebruikmaken van Peerwith zit daar. Verbeek: "In China wordt het salaris van een academicus bepaald door het aantal artikelen. In Indonesië krijg je al een bonus als je een artikel alleen nog maar hebt ingediend. Onderzoekers in die landen hebben grote behoefte aan hulp en begeleiding, zeker in Engels taalge-bruik."

In Nederland heeft Peerwith niet één klant. "Nederlandse wetenschappers denken dat hun Engels perfect is. Terwijl hun artikelen de normen van de beste tijdschriften vaak niet halen."

Lees ook:
Deze wetenschappers leggen uit waarom ze onderzoek van anderen herhalen
Voor een jonge onderzoeker is het niet bepaald aantrekkelijk om andermans werk opnieuw uit te voeren. Hij verkrijgt geen nieuwe, baanbrekende resultaten, de grote vakbladen zullen om die reden weinig interesse hebben. En dat ondermijnt de kans op toekomstige subsidie, die sterk samenhangt met het aantal publicaties in die vakbladen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden