null

OpinieTesten

Weten of je een corona-infectie hebt, draagt bij aan het indammen van het virus

Beeld

Weten of je een corona-infectie hebt, zal bijdragen aan het indammen van het virus en de bereidwilligheid om aan strenge regels voor isolatie te blijven voldoen. Dus pleiten Eva Vernooij, medisch antropoloog, en Daniël Warmerdam, moleculair bioloog, voor een ruim testbeleid. En dat kan met behulp van nieuwe technologieën.

Sinds 12 maart kunnen mensen met milde klachten niet worden getest op Covid-19, omdat dit geen meerwaarde zou hebben voor de individuele patiëntenzorg. Deze beslissing van het RIVM op advies van het Outbreak ­Management Team (OMT) werd ingegeven door de veranderde epidemiologische situatie, de hoge werkdruk en dreigende schaarste van testmateriaal, zo is te lezen in de adviesbrief aan het ministerie van volksgezondheid.

Recente discussies in de media en politiek gingen vooral over de tekorten aan testmateriaal als reden voor het terughoudende testbeleid. Er liggen echter onbenutte kansen op het gebied van innovatieve diagnostiek om de testcapaciteit te vergroten. Er wordt nu onvoldoende rekening gehouden met de maatschappelijke meerwaarde van testen.

Onbekende ziektestatus

Vanuit onze ervaring en kennis over de rol van testen bij infectieziekten, ­zoals hiv en ebola, weten we dat mensen die op de hoogte zijn van hun infectie minder bijdragen aan transmissie van het virus dan mensen met een onbekende ziektestatus. Weten of je een corona-infectie hebt, kan om die reden bijdragen aan het indammen van de verspreiding. Daarnaast kan testen het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen vergroten, evenals de bereidwilligheid om aan steeds strengere regels van isolatie te (blijven) voldoen.

Wij horen overal om ons heen, van jong en oud, dat men graag wil weten of hun griep of zware verkoudheid door een corona-infectie is veroorzaakt. Zou de bereidheid om getest te worden daarom niet juist moeten worden aangemoedigd? Als blijkt dat mensen die geïnfecteerd zijn geweest immuniteit hebben opgebouwd, dan kunnen zij zonder angst om anderen te besmetten weer het huis uit en hun werkzaamheden oppakken.

Effectieve inzet van vaccins

Recente wetenschappelijke inzichten laten zien dat geïnfecteerde mensen immuniteit voor Covid-19 opbouwen. Op grotere schaal testen heeft daarmee ook een andere meerwaarde, namelijk dat de kennis van besmetting op ­termijn zou kunnen helpen bij het ­effectief inzetten van vaccins. Mensen die de infectie hebben doorgemaakt, hoeven dan niet direct in aanmerking te komen voor vaccinatie. Maar ook dan is het noodzakelijk dat er in de nabije toekomst op zeer grote schaal gaat ­worden getest op immuniteit. De ­beschikbaarheid van de daarvoor ­benodigde testen is uiterst onzeker, omdat de vraag ernaar in de wereld de komende periode groot zal zijn. Nu ­investeren in onderzoek naar alter­natieve diagnostische middelen is ­daarom wenselijk. Nieuwe technologieën zoals Crispr-cas bieden een ­uit­gelezen mogelijkheid voor de ­detectie van het coronavirus, zijn ­makkelijker op te schalen dan de ­bestaande coronatest en zijn bovendien niet afhankelijk van farmaceutische ­bedrijven.

Grootschalige testuitbreiding

In de persconferentie van dinsdag gaf minister De Jonge aan dat de komende weken de testcapaciteit zal worden vergroot door samenwerkingen met verschillende diagnostische laboratoria. Meer testen kan dus wel en zal allereerst worden ingezet om mensen in de zorg te testen. Verdere grootschalige testuitbreiding, onder meer op immuniteit, blijft noodzakelijk. We hopen dat in een volgend advies van het OMT de steeds belangrijker wordende maatschappelijke meerwaarde van testen zal worden meegewogen. En dat in de toekomst ook wetenschappers uit andere disciplines, waaronder de sociale wetenschappen en biotechnologie, ­mogen aanschuiven om mee te praten over alternatieve diagnostische oplossingen en de maatschappelijke effecten van testen.

Lees ook:

Zo weinig testen, is dat wel veilig?

Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. Vijf vragen.

Wat de dagelijkse RIVM-cijfers wél zeggen, en wat vooral niet

De dagelijkse cijfers zijn een soort tussenstand in de strijd tegen corona. Ze moeten een houvast bieden, om te weten waar we staan. Tegelijkertijd zeggen deze statistieken weinig over wat er echt gaande is in Nederland. Wat weten we nu eigenlijk wel over besmettingen, aantal doden, de patiënten in ziekenhuizen en op de ic’s?

Dit is de invloed van corona op onze mentale gezondheid

Wat doet de coronacrisis met onze mentale gezondheid, en welke invloed hebben we daar zelf op? Twee deskundigen vertellen erover, en geven tips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden