Wet tegen kinderarbeid hangt aan zijden draadje na forse kritiek in Eerste Kamer

Volgens het voorstel moeten bedrijven verklaren dat zij alles doen wat mogelijk is om te voorkomen dat producten op de Nederlandse markt komen die zijn gemaakt door kinderhanden. Beeld REUTERS
Volgens het voorstel moeten bedrijven verklaren dat zij alles doen wat mogelijk is om te voorkomen dat producten op de Nederlandse markt komen die zijn gemaakt door kinderhanden.Beeld REUTERS

De PvdA-initiatiefwet om kinderarbeid te bestrijden, hangt aan een zijden draad. In de Eerste Kamer was er dinsdag veel kritiek, ook van D66 en SGP die het voorstel eerder in de Tweede Kamer nog over de eindstreep hielpen. Zonder de stemmen van D66 is er geen meerderheid, want VVD, CDA en PVV zijn sowieso tegen.

Jelle Brandsma

Van een stemming over de Wet Zorgplicht Kinderarbeid kwam het dinsdagavond niet, want initiatiefneemster Attje Kuiken, lid van de PvdA in de Tweede Kamer, vroeg halverwege het debat om uitstel van verdere behandeling tot na het kerstreces. Aanleiding was het zeer negatieve commentaar van minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Kuiken: “De minister had nieuwe informatie voor mij. Die is niet eerder met mij gedeeld.”

Volgens het voorstel moeten bedrijven verklaren dat zij alles doen wat mogelijk is om te voorkomen dat producten op de Nederlandse markt komen die zijn gemaakt door kinderhanden. Wie tegen de regels zondigt, krijgt een boete of kan strafrechtelijk worden vervolgd. Kuiken zei dat bedrijven die het nu al vrijwillig goed doen, zoals Tony’s Chocolonely en Nestlé, om de wet vragen zodat weigerachtige concurrenten ‘niet op hun vuile handen blijven zitten’. Het doel zou volgens de PvdA ook moeten zijn dat consumenten kunnen zien of een bedrijf zich inzet tegen kinderarbeid.

Bezwaren

Maar minister Kaag kwam met een stortvloed aan bezwaren, terwijl zij de wet moet uitvoeren, mocht die tegen de verwachting in toch worden aangenomen. Volgens haar is heel moeilijk te controleren of bedrijven die zeggen dat zij kinderarbeid bestrijden de waarheid spreken. Kaag meent dat het beter is de werking van convenanten, zoals in de textiel, af te wachten. Daarin spreken bedrijven vrijwillig meer af dan alleen bestrijding van kinderarbeid en gaat het ook over onder meer dwangarbeid en corruptie.

VVD, CDA en D66 opperden soortgelijke kritiek. Sybe Schaap, VVD-senator: “Transparant maken hoe producten zijn gemaakt is vooral voor kleine bedrijven ondoenlijk . Ik vrees dat het pogingen worden om er het beste van te maken.” De PvdA kreeg wel steun van onder meer de SP, GroenLinks en de ChristenUnie.

Lees ook: Nog een wet? Daar verdwijnt kinderarbeid niet mee

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden