Wet jaagt pleegouders op hogere ziektekosten

Pleegouders hebben problemen met de ziektekosten van hun pleegkinderen. Die blijken vaak niet aanvullend verzekerd, waardoor de pleegouders opdraaien voor dure zorg, zoals het aanbrengen van beugels.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Honderd leden melden gestegen zorgkosten. De kinderen zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel alleen voor het basispakket verzekerd. Pleegouders kwamen daar pas achter toen declaraties onbetaald terugkwamen. De problemen spitsen zich toe op een paar zaken: dure orthodontische zorg, zoals beugels, wordt gedeeltelijk vergoed tot een bedrag van duizend euro, terwijl de totale kosten vaak duizenden euro’s bedragen. Medicijnen zoals Concerta, een duur middel tegen adhd, zitten niet in het basispakket. Voor de meerkosten draaien de pleegouders op.

Het beeld is overigens divers. Zo hebben enkele bureaus jeugdzorg wel een aanvullende verzekering afgesloten of betalen alle gemaakte kosten. Vaak zijn onder toezicht gestelde kinderen nog meeverzekerd bij hun ouders. Dan is het voor de pleegouders de kunst het voorgeschoten geld terug te krijgen. Dat lukt niet altijd. Soms hebben ouders de premies niet betaald. Dan lopen hun kinderen onverzekerd rond.

Wiebe Selders, beleidsmedewerker van de NVP, wijst erop dat pleegouders niet onderhoudsplichtig zijn. „In de wet staat dat kinderen onder toezichtstelling – en dat is het gros van de pleegkinderen – vallen onder de verantwoordelijkheid van de bureaus jeugdzorg. Die moeten de zorgkosten dus betalen. Maar dat doen ze niet meer sinds 1 januari.”

Algemeen directeur Bart Groeneweg van de bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland bevestigt dat: „In het nieuwe zorgstelsel zijn alle kinderen tot achttien jaar gratis verzekerd voor het basispakket. Justitie vindt dat pakket goed genoeg. Sindsdien moeten wij het geld dat we voor de zorg kregen, aan iets anders besteden. We hebben alleen nog een overgangsregeling voor bepaalde vormen van zorg, zoals orthodontie, die tot duizend euro wordt vergoed. In de praktijk blijkt dit onvoldoende. Wat is hier redelijk? Wij hebben geen budget meer, terwijl pleegouders principieel weigeren de ziektekosten te dragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden