Wet asielkinderen lijkt kansloos

CDA heeft bezwaar Minister Leers voelt druk achterban

CYNTHA VAN GORP EN ROB PIETERSEN

De wortelingswet voor kinderen van asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland wonen, lijkt het niet te gaan halen in de Tweede Kamer. Het CDA - cruciaal voor een Kamermeerderheid - stelt in een eerste reactie dat de wet 'indruist tegen de Nederlandse asielprocedure'.

Met de initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie komen hier opgegroeide en soms zelfs geboren kinderen, in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Voorwaarde is dat de families hun asielprocedure niet hebben gedwarsboomd. Het gaat om ongeveer 1500 asielzoekers met minderjarige kinderen, veelal uit Somalië, Afghanistan, Irak of Iran.

Het voorstel van de oppositie krijgt veel bijval in het land. Inmiddels hebben 170 gemeenten minister Leers (asiel, integratie en immigratie) opgeroepen iets voor deze kinderen te regelen. Die oproep werd gesteund door 89 lokale CDA-fracties. 130.000 Nederlanders tekenden een petitie voor een Kinderpardon.

De CDA-fractie lijkt niet onder de indruk. Asielzoekers mogen in beroep gaan tegen afwijzingen, maar het is 'tegelijkertijd en primair hun eigen verantwoordelijkheid als dit leidt tot langdurig verblijf en worteling van hun kinderen in de Nederlandse samenleving', vindt het CDA.

Volgens bronnen rond de kleinste coalitiepartij voelt het CDA wel wat voor een alternatief: plaatselijke adviescommissies die bij schrijnende gevallen beoordelen of gezinnen zijn ingeburgerd en hier toekomst hebben. Die commissies, met daarin bijvoorbeeld burgemeesters, krijgen een zware stem. Leers had zelf om zoiets gevraagd. Toch lijkt ook daar geen meerderheid voor. De oppositie noemt het voorstel 'interessant, maar geen oplossing'. De PVV vreest 'mini-generaal pardonnetjes'.

Leers moet dus op zoek naar een duurzame oplossing voor 'alle Mauro's'. De bewegingsruimte voor de minister is door het gedoogakkoord echter klein. De druk wordt groter. Niet alleen vanuit de oppositie, maar meer nog vanuit zijn eigen CDA. Het geduld bij de lokale achterban van Leers lijkt op te raken.

NEDERLAND 10 Geworteld in Nederland, met uitzetting bedreigd

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden