Westra toonbeeld van gegroeid vertrouwen

Lieuwe Westra is in korte tijd een ’grote meneer’ geworden in het peloton. Met Vancansoleil rekent de Fries op deelname aan de Tour.

In Vlaanderen geniet Lieuwe Westra een grotere status dan hier. Het levensverhaal van ’ut beest’, zoals collega’s en fans de 27-jarige Friese hardrijder van Vacansoleil liefkozend noemen, is er een waarin Vlaamse wielerliefhebbers zich herkennen. Het relaas van een noeste werker. Het verhaal ook van een renner wiens moraal niet instort wanneer het tegenzit, miezert of stormt. Een flandrien bijna.

De Belgische wielerverslaggever Michel Wuyts, schiet Westra nog even aan. De Fries moet lachen. Waar het grapje over gaat, blijft tussen beiden. Duidelijk is wel dat Westra een grote ’meneer’ is geworden in het peloton. „Vorig jaar bij de ploegenpresentatie was er nauwelijks pers. Moet je nu eens kijken”, reageert hij verwonderd. De internationale media waren gisteren op volle sterkte bij de presentatie in het Brabantse Wernhout van de nieuwe formatie van Vacansoleil. Westra: „Zo snel kunnen zaken veranderen.”

De Fries kan het weten. Hij stond jarenlang te boek als een van de grootste talenten van Nederland. Samen met Pieter Weening liep hij op zijn zestiende stage bij de Rabo-ploeg. Weening zou blijven en uitgroeien tot een verdienstelijk coureur. Westra koos voor een andere weg, om het zacht uit te drukken. Hij viel voor de verleidingen die een tiener allemaal op zijn weg tegenkomt: sigaretten, meisjes, uitgaan en alcohol. Terugkijkend zegt hij: „Ik heb zes jaar lang wat anders gedaan dan fietsen. Spijt heb ik totaal niet. Integendeel, ik ben nu 150 procent gemotiveerd om te slagen als beroepsrenner.” Pas in 2004 besloot de stratenmaker, die toen negentig kilo woog, weer op de fiets te springen. Dat was toen hij zijn broer zag koersen. Sindsdien fietst Westra, twintig kilo lichter, zich weer een weg omhoog.

Zijn eerste jaar bij de tweede wielerploeg van Nederland mondde uit in een debuut waarvoor de groten zich niet zouden schamen. Hij won de eerste rit in de Ronde van Picardië en het eindklassement. Hij werd eerste in de Arno Wallaard Memorial en greep net naast de zege in de derde rit van de Driedaagse De Panne en de eerste etappe van de Ster Elektrotoer. Maar de meest opvallende prestatie was het optreden in de Ronde van Spanje. Met ploeggenoot Johnny Hoogerland behoorde hij tot de absolute smaakmakers, vooral vanwege de strijdlustige manier van rijden. Westra werd in zijn eerste grote ronde 87ste, Hoogerland 14de.

Het optreden van toen smaakt naar meer, beaamt Westra. „Voor een coureur steekt de Tour met kop en schouders boven alle andere wedstijden uit. Deelname zou natuurlijk fantastisch zijn.”

Vacansoleil rekent stilletjes op een wildcard voor de Ronde van Frankrijk. Dat Rotterdam het decor is van de proloog en de eerste etappe, werkt ongetwijfeld in het voordeel van de Nederlandse ploeg. Helemaal gerust op deelnamewas de ploegleiding echter niet. Dus werd een door Skil-Shimano vorig jaar beproefd recept uit de lade getrokken: de equipe verwierf zich de diensten van enkele Franse renners. Vacansoleil strikte meteen twee van de meest gewilde talenten: de gebroeders Brice en Romain Feillu. Klimmer Brice won vorig jaar de zevende etappe in de Tour. De boomlange renner ontsnapte in de Pyreneeën-rit naar Andorra. Romain, een jaar ouder, is de laatste Fransman die in de gele trui reed. Dat was twee jaar geleden.

Met de komst van de Franse broertjes en de Italiaanse routinier Alberto Ongarato is het zelfvertrouwen van de ploeg alleen maar toegenomen, verduidelijkt Westra. „Dat is mede de verdienste van ploegleiders Hilaire van der Schueren en Michel Cornelisse. Zij hebben een hele rustige en uitgebalanceerde ploeg geschapen. Bovendien is de sfeer goed en zijn wij erg gretig.” Die gulzigheid en de wetenschap dat de ploeg zich in de kijker moet rijden bij de tourorganisatie, herbergt een zeker risico. Is de ploeg straks niet opgebrand voordat de echt grote koersen beginnen? Westra denkt van niet. „We vliegen er altijd in. Dat is een beetje ons handelsmerk geworden. We zullen het nu alleen gedoceerd moeten doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden