'Westerse waarden zijn in gevaar'

De leider van het Front National, Marine le Pen. Beeld afp
De leider van het Front National, Marine le Pen.Beeld afp

Zolang de traditionele politiek de eigen cultuur niet nadrukkelijk verdedigt, zullen nationaal populistische partijen als het Front National en de PVV in Nederland de agenda bepalen. Dat stelt de Franse integratiedeskundige Malika Sorel vandaag in een interview met deze krant.

Door Kleis Jager

Ze hekelt de omgang van de Franse elite met alles wat met islam en immigratie te maken heeft. Volgens haar staat niet het respect voor het vreemde onder druk, maar lopen juist de Franse of westerse waarden gevaar.

De Franse politiek draait om Marine Le Pen, die onlangs haar vader opvolgde als leider van het nationalistische Front National. Haar opkomst zorgt voor grote spanningen in de centrumrechtse regeringspartij UMP, van wie zij een deel hoopt los te weken om een nieuwe, bredere beweging op te richten. Zover is het nog lang niet. Maar klassiek rechts moet er veel aan doen om de boel bij elkaar te houden. Zo ontstond er een opstand tegen het voorstel van president Nicolas Sarkozy voor een groot debat over de islam. "Stigmatiserend voor moslims", vinden diverse UMP-prominenten. Sorel vindt het verheugend dat het islamdebat - inmiddels een korte rondetafeldiscussie over de scheiding tussen kerk en staat - vandaag toch plaatsvindt, in een zaal van een Parijs hotel.

De bijeenkomst moet een gedragscode opleveren voor onder andere crèches, scholen en ziekenhuizen.

De lijst moet helpen bij het beslechten van conflicten rond onder andere hoofddoeken en schoolmaaltijden. Zo weten sommige scholen nu niet wat te doen met leerlingen die vlees eisen dat ritueel is geslacht. Minister Guéant wil ook een einde maken aan het bidden op straat zoals dat nu op zo'n twintig plaatsten in Frankrijk gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden