Westerse steun aan Koerden brengt Turkije in het nauw

'Nieuwe tijd dwingt het land radicale koerswijziging door te voeren'

ERDAL BALCI

De ontwikkelingen omtrent de Islamitische Staat hebben Turkije in het nauw gedreven. Onder de Koerden die tegen de IS vechten en daarmee de sympathie van het Westen winnen, zitten ook de militanten van de PKK. De vraag die nu rijst, is of de wapens die door de westerse landen naar de Koerden worden gestuurd ook in handen van de PKK komen.

De Turken zijn al langer in onderhandeling met de PKK-leider Abdullah Ocalan om een definitief einde te maken aan de guerrillaoorlog die de Koerden al dertig jaar tegen Turkije voeren. Maar de nieuwe realiteit, die met de oorlog tegen de Islamitische Staat is ontstaan, brengt de plannen van de Turken in gevaar. Immers, laat de PKK zich de kans ontnemen om met de steun van de westerse wereld een sterke, militaire positie te verkrijgen?

De Turks-Koerdische politiek-analist Cafer Solgun zegt dat er geen sprake van kan zijn dat de PKK niet als een van de belangrijkste acteurs gaat optreden in het gebied. Solgun: "De westerse machten hebben na de laatste ontwikkelingen ingezien dat de strijd tegen de IS alleen een kans van slagen heeft als de PKK mee gaat vechten in de coalitie. Dat de Turkse regering nog steeds haar poot stijf houdt, snap ik niet.

"Turkije zou de ogen niet moeten sluiten voor de rol die de PKK gaat spelen. Want het gaat in deze kwestie niet om de zware wapens die in PKK-handen zullen komen. Veel belangrijker is de politieke rol die de PKK nu al heeft. De Turken kunnen dat niet meer ongedaan maken."

Behalve de zware wapens die aan de PKK geleverd zouden kunnen worden, zit Turkije ook met de door de IS gegijzelde 49 Turkse medewerkers van het Turkse consulaat in Mosoel in zijn maag. Solgun stelt dat Turkije ook om die reden in een impasse verkeert.

"Turkije moet vroeg of laat de Koerden omarmen. Ik weet dat dat een lastige stap is voor de Turkse regering, die van oudsher in Koerden de grootste vijanden ziet. Maar deze nieuwe tijd dwingt Turkije om een radicale koerswijziging door te voeren", aldus Solgun.

De regerende AKP heeft de laatste jaren de banden met de Koerden in Irak wel aangehaald. De nieuwe IS-werkelijkheid heeft echter ook dit nieuwe bondgenootschap een flinke klap toegebracht. Foead Hussein, de rechterhand van Masoed Barzani, de leider van Iraaks Koerdistan, liet aan de Turkse krant Milliyet weten erg teleurgesteld te zijn in Turkije. Hussein: "Toen de IS naar Irbil oprukte, hebben we geen enkele steun van Turkije gekregen. Ze hadden op zijn minst kunnen vragen of we iets nodig hadden. Zoiets verwacht je wel van vrienden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden