'Westerse spionnen waren beter dan Sowjets'

MOSKOU (Reuter, AFP) - De voormalige Sowjet-Unie heeft de 'geheime oorlog' tegen het westen verloren. Met name de inlichtingendiensten van de Bondsrepubliek, Frankrijk en de Verenigde Staten waren van bijzondere klasse.

Dat zei het laatste hoofd van de buitenland-afdeling van de inlichtingendienst KGB gisteren in een vraaggesprek met het dagblad Komsomolskaja Prawda.

Leonid Sjebarsjin, die vorig jaar na de mislukte augustus-coup werd ontslagen, erkende dat het westen tijdens de Koude Oorlog de meerdere is gebleken. "De geheime oorlog was een onderdeel van de Koude Oorlog. Onze zijde heeft die oorlog verloren" , zo erkende hij. "Ik hoop dat we daarvan wat geleerd hebben." Het werk van de buitenlandse inlichtingendienst van de ex-Sowjet-Unie is in december bij het uiteenvallen van de Unie ondergebracht in een nieuwe Russische spionagedienst.

Ranglijst

Op de vraag welke Westerse geheime dienst de Sowjet-Unie tijdens de Koude Oorlog het meest vreesde, antwoordde Sjebarsjin dat naar zijn weten nooit een ranglijst van de beste inlichtingendiensten is opgemaakt. Maar hij had wel zijn voorkeuren. "Ik schat de beide Duitse diensten erg hoog in. Dat zijn de Sectie 1 van de Oostduitse inlichtingendienst, die niet meer bestaat, en de Westduitse BND (Bundesnachrichtendienst)." Sjebarsjin was tevens lovend over de Franse spionnen, terwijl ook de Israelische en Irakese inlichtingendiensten hoog scoorden.

Hij merkte op dat de CIA, de inlichtingendienst van de VS, een speciale vermelding verdiende. "Zeer veel geld, een enorm werkterrein, een enorme energie . . . Dat moet resultaten opleveren."

De Sowjet-spion hulde zich in stilzwijgen over de Britse geheime dienst, die de KGB een aantal van zijn beste dubbelspionnen heeft opgeleverd. Mannen als George Blake, Kim Philby, Guy Burgess en Donald Maclean leverden de Sowjets in de jaren vijftig en zestig kostbare informatie over Britse en Westerse veiligheidszaken.

Duidelijk was hij wel in zijn oordeel over Russen die voor de Amerikanen hebben gespioneerd. Hij verweet hun "grenzeloos egoisme" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden