Westerse landen moeten nu eindelijk in actie komen tegen ebola

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Terwijl hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in juni probeerde de wereld ervan te overtuigen dat zich in Afrika een gezondheidsramp voltrok, klonken vanuit Genève nog sussende geluiden. De ebola-uitbraak in West-Afrika was volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel te bedwingen.

Dat bleek een enorme onderschatting van wat zich daar afspeelde. Sinds eind vorige week is duidelijk waarom de gezaghebbende, mondiale gezondheidsautoriteit er zo naast zat. Zij heeft op alle fronten geblunderd, blijkt uit een uitgelekt intern memo. Incapabele medewerkers, politieke WHO-benoemingen in Afrikaanse landen, slechte informatie-uitwisseling tussen West-Afrika en Genève, administratieve rompslomp waardoor hulpgeld bleef liggen: je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat er. Dat is een bittere vaststelling nu het dodental inmiddels is opgelopen naar meer dan 4500.

Maar ook westerse landen mogen hun hand in eigen boezem steken. Zij werden pas wakker toen de eerste Amerikanen ziek werden. Voornaamste discussiepunt was zelfs toen nog niet hoe effectievere hulp kon worden gegeven. In plaats daarvan werd een nogal academische discussie gevoerd over het gebruik van experimentele geneesmiddelen die niet eens op grotere schaal voorradig waren.

Nederland verloor zich vorige week in een discussie over de kosten van een eventuele evacuatie van hulpverleners. Zelf geven Nederlandse hulpverleners aan dat ze niet zomaar weg kunnen om tegen ebola te strijden, vanwege hun eigen praktijk of opleiding tot medisch specialist. Allemaal voorstelbaar, maar daar moeten collega-artsen en ziekenhuizen toch een mouw aan kunnen passen? Organisatorische problemen mogen geen reden zijn het er verder maar bij te laten zitten. Hoe hoog de nood is werd gisteren in deze krant bevestigd door verpleegkundige Evita Looijen die wel afreisde naar Sierra Leone om daar onder loodzware omstandigheden hulp te bieden.

Het is voorstelbaar en goed dat westerse landen ebola buiten de deur willen houden, en zich voorbereiden. Maar dat mag niet ten koste gaan van de inspanningen waar die het hardst nodig zijn: in West-Afrika, voordat het virus nog veel verder om zich heengrijpt. De EU-ministers van buitenlandse zaken proberen deze week, eindelijk, een miljard euro te verzamelen voor de ebola-bestrijding. Laat het tot iedereen doordringen dat de westerse wereld, ook Nederland, grootschalig en heel snel in actie moet komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden