Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

De wachttoren op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork. Beeld anp xtra

Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt zondag dat het voormalige doorgangskamp zeventig jaar geleden is bevrijd. Canadese troepen namen op 12 april 1945 het kamp in, waar op dat moment nog bijna 900 Joden gevangen waren.

De bevrijding betekende het einde van de Jodenvervolging in Nederland, maar vormde volgens het herinneringscentrum ook 'het begin van het wachten op bericht van de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die de jaren ervoor waren afgevoerd'. Slechts 5000 van hen overleefden de vernietigingskampen in Oost-Europa.

De herdenking begon zondag met een stille tocht naar twee originele goederenwagons, die in de oorlog zijn gebruikt voor deportaties. Vanuit Westerbork vertrokken tussen 1942 en 1944 in totaal 93 treinen naar de kampen in het oosten. Het herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf Duitse goederenwagons die destijds werden gebruikt voor gevangenentransport, opgespoord en gekocht. De afgelopen maanden zijn er twee gerestaureerd. Ze staan op een nieuw aangelegd spoor bij de zogeheten Rampe, de plek waar de treinen in de oorlog naar het oosten vertrokken.

Zichtbaarder
De wagons maken deel uit van het plan om zichtbaarder te maken hoe het kamp er vroeger uitzag. In dat kader is vorig jaar ook een originele woonbarak teruggeplaatst en is de woning van de voormalige kampcommandant voorzien van een grote glazen overkapping, om die voor de toekomst te behouden.

In opdracht van herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben bekende en onbekende Nederlanders portretten gemaakt van Joodse gevangenen die de bevrijding van het kamp hebben meegemaakt in de vorm van een foto, verhaal of schilderij.

De herdenking wordt zondag rechtstreeks uitgezonden op NPO2.
Om 18.40 uur is daar ook een samenvatting van de herdenking te zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden