Westen wil einde aan geweld in Libië

Ban Ki-moon praat in Tripoli met strijdende partijen

Er moet onmiddellijk een einde komen aan het geweld in Libië. Daartoe hebben de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië dit weekeinde opgeroepen. Het in chaos ondergedompelde land gaat momenteel gebukt onder de grootste geweldsgolf ooit. De laatste dagen alleen zijn er tientallen doden gevallen in het oosten van de stad Benghazi bij gevechten tussen islamistische rebellen en overheidstroepen.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde vrijdag dat de afgelopen weken ongeveer 100.000 mensen op de vlucht zijn geslagen voor het aanhoudende geweld bij de Libische hoofdstad Tripoli. Diverse strijdende groeperingen weigeren de wapens neer te leggen. Westerse landen vrezen dat Libië land op weg naar een burgeroorlog is.

Sinds de dood van dictator Moammar Kadafi in het najaar van 2011, tijdens de Arabische Lente, heerst er in Libië anarchie. De regering heeft geen invloed op de islamitische milities die meehielpen om Kadafi ten val te brengen, maar nu onderling om de macht en de inkomsten uit de oliewinning vechten. Ook plegen terroristen regelmatig aanslagen en heeft het centrale gezag vrijwel niets te vertellen in het land.

De VS en de vier Europese bondgenoten vinden dat de crisis in het Arabische land niet moet worden opgelost met militaire inzet, schreef de BBC gisteren. Volgens de vijf westerse landen staat de met moeite verworven vrijheid van Libië op het spel zolang het een veilige haven blijft voor terroristische groepen.

De zorgen zijn zo groot, dat secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) zaterdag onaangekondigd naar hoofdstad Tripoli afreisde voor gesprekken met de strijdende partijen in het land. Ban Ki-moon dringt aan op het herstellen van de stabiliteit. Olieproducent Libië heeft namelijk twee regeringen en twee parlementen sinds een gewapende groep uit de westelijke stad Misrata de hoofdstad in augustus veroverde en een eigen kabinet opzette. Ze dwongen daarbij de internationaal erkende regering om te verhuizen naar het oosten. Bij de bijeenkomst met Ban Ki-moon waren van beide partijen afgevaardigden. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken en speciale VN-gezanten uit andere landen waren ook aanwezig tijdens de vergadering.

Vanwege het geweld hebben veel landen hun diplomaten teruggetrokken uit Libië. Volgens Ban Ki-moon is dialoog de enige oplossing voor de problemen in het land, zo liet hij zaterdag weten. "Het is mijn overtuiging dat alle problemen in Libië kunnen worden opgelost door middel van dialoog. De weg zal lang en moeilijk zijn. Dat is vredesopbouw altijd."

De machthebbers in de regio denken daar anders over. Buurland Egypte, dat een broertje dood heeft aan islamisten, is vorige week begonnen met bombardementen op posities van islamistische opstandelingen in Benghazi.

De islamitische opstandelingen krijgen op hun beurt militaire steun van andere landen, zoals Turkije en Katar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden