Westen volgt Chinese investeringen met argusogen

PEKING (ANP) - In het Westen wordt met argusogen gekeken naar forse investeringen die Chinese en Russische staatsbedrijven plegen in grote Europese bedrijven. Op maandag liet de China Development Bank weten maximaal bijna 10 miljard euro te willen steken in het fusiebedrijf Barclays/ABN Amro.

Als de fusie tussen Barclays en ABN Amro slaagt, houden de Chinesen straks een belang van ongeveer 10 procent. Daarmee zou de staatsbank de grootste en belangrijkste aandeelhouders zijn van de Westerse bank.

Eerder deze maand liet de Europese Commissie weten te onderzoeken of er maatregelen nodig zijn tegen grote bedrijfsovernames door rijke staatsbedrijven uit Arabische landen of landen zoals China en Rusland. Als ze cruciale Europese bedrijven kopen, geeft hun dat een grote macht.

Nationale veiligheid

In 2005 blokkeerden de Verenigde Staten de overname van het Amerikaanse Unocal door het Chinese energieconcern CNOOC. Politici hadden er vanuit het oogpunt van nationale veiligheid moeite mee dat een Chinees bedrijf toegang zou krijgen tot Amerikaanse oliereserves.

Andy Rothman, strateeg bij effectenhuis CLSA in Singapore, wuift de bezwaren weg. ,,Van het feit dat de Chinezen dit doen, hoeft niemand te schrikken. China is rijker en belegt daarom agressiever. Dat is gewoon natuurlijke vooruitgang. Het is de ideale manier om China te betrekken bij grensoverschrijdende agendapunten, zoals goed ondernemingsbestuur, het bestrijden van witwaspraktijken en de oorlog tegen het terrorisme'', aldus Rothman.

Discriminatie

Volgens analist Han Lamoen van FBS Bankiers zou het op zich niet mogen uitmaken wie een grootaandeelhouder is in bijvoorbeeld ABN Amro of Barclays. ,,Als je zaken puur financieel bekijkt dan. Maar ik denk dat veel politici zich nu wel afvragen wat de plannen zijn van die Chinezen met de fusiebank'', aldus Lamoen.

Het weren van Chinezen of Russen uit Westerse bedrijven, komt volgens Lamoen neer op discriminatie. ,,Waarom zouden durfkapitalisten zoals The Children's Investment Fund (TCI) wel gewoon hun gang mogen gaan en andere investeerders niet?'', aldus Lamoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden