Weblog

Westen vergaat door milieudoemdenkers? Ik dacht het niet...

Op zonnenergie de wereld rond, een product van 'doemdenkers'... Beeld PlanetSolar
Op zonnenergie de wereld rond, een product van 'doemdenkers'...Beeld PlanetSolar

Het Westen is vergeven van doemdenkers, milieulobbyisten die lijden aan de eind-van-de-planeet-ziekte. En die hebben het hier nog voor het zeggen ook, als je schrijver/filosoof Pascal Bruckner mag geloven. Ik vraag me af in welke wereld Bruckner leeft. Niet in de mijne.

Vincent Dekker

Een week geleden plaatste de Volkskrant een bijna twee pagina's groot artikel van Pascal Bruckner op haar opiniepagina's. Met een prachtige kop erboven: Een kosmische ramp wend je niet af met afvalscheiding. Ik hoopte dat de Volkskrant het stuk online voor iedereen toegankelijk zou maken, maar da's niet gebeurd. Dus moet u het hier doen met mijn samenvatting en reactie (of dit engelstalige origineel lezen, danwel even zoeken naar een (illegale) kopie op een website van klimaatsceptici).

Ik moet de klimaatsceptici teleurstellen. De analyse van Pascal Bruckner is òf van een andere wereld, òf van een andere eeuw. Dan zou ik de zaak dus ook gewoon kunnen negeren. Maar eerlijk gezegd vind ik zijn visie zo typerend voor het onbegrip dat er heerst, dat ik mijn kans grijp en er even op in wil gaan.

Eind-van-de-planeet-ziekte
Pascal Bruckner produceert een lange litanie van hoe pessimistisch de Westerse mens is, zeker de ondersoort die hij als de milieulobby aanduidt. De milieulobbyisten zien het einde der tijden naderen, hebben zich er zelfs al mee verzoend. Maar, aldus Pascal Bruckner, 'de eind-van-de-planeet-ziekte is puur iets van het Westen', miljarden anderen streven gewoon gelukzalig naar economische groei.
Hij onderbouwt zijn visie met uitspraken van tal van hotemetoten. Zoals de Boliviaanse president Evo Morales. Die hoort kennelijk al tot het Westen en niet tot de miljarden anderen die naar economische groei streven. Verder verkondigen andere politici (onder anderen Jacques Chirac uit Frankrijk en de onvermijdelijke Al Gore), heel veel wetenschappers (Jacques Cousteau, ja echt, hij, evenals sterrekundigen, oncologen, toxicologen en nog een stel) en uiteraard journalisten dat het heel slecht met ons zal aflopen. Hun doemdenken kent geen grenzen, aldus Bruckner.

Cultuurpessimist
Ik verras u misschien met dit nieuws, maar: Pascal Bruckner is zelf een doemdenker optima forma. Van de ondersoort cultuurpessimist. Lees zijn laatste zin: 'Niet dat zo'n overzicht [van goed nieuws] zou helpen; onze beleving is omgekeerd evenredig aan de werkelijkheid.' Pascal gelooft er niet meer in dat het ooit nog goed komt met het Westen.

Golf van optimisme
Ik, 'milieulobbyist' volgens Bruckners classificering, ik daarentegen geloof er juist wél in dat het nog goed komt. Ik ben een enorme optimist. En ik zit midden in een golf van optimisme waarvan Bruckner kennelijk geen weet heeft. Ik ben onder meer lid van de coöperatie Bergen Energie, een club van handen-uit-de-mouwen-stekers die de nadelen van milieuvervuiling willen omzetten in voordelen van lokale en schone energie.
Wij werken aan een kleine gemeenschap die niet meer afhankelijk zal zijn van olie-dictators, Gazprom-tirannen en Texaco-Bush'en. Wij gunnen de miljarden die nu in Bahrein, Moskou en Dallas eindigen, graag een wat wijdere verspreiding, ter opvrolijking van miljarden mensen die naar economische groei streven.
En die miljarden mensen zitten voor een flink deel al op hetzelfde spoor... Nergens worden zoveel coöperaties in het leven geroepen als in arme landen.
Het leuke van lokaal en duurzaam is namelijk echt dat je de miljarden dollars die je anders in Koeweit en de Golf van Mexico dumpt, nu in de lokale economie kunt steken. In Nederland zijn inmiddels iets van 150 van die lokale energiecoöperaties in oprichting en soms zelfs al aan de slag. Allemaal dankzij optimistische milieu-activisten.

Essentie gemist
Volgens mij kijkt het Pascal-Brucknerdeel van de wereld met een gekleurde bril naar de milieulobby. Men wil, omdat men zelf cultuurpessimist is, alleen maar de somberheid zien. De tirades die vanuit die visie op de milieu-activisten worden losgelaten, lijken hout te snijden. We waarschuwen immers inderdaad dat er tal van zaken fout dreigen te gaan.
Maar die tirades missen de essentie: de positieve kracht die je uit milieuactiviteiten kunt putten. Ik spreek uit ervaring. Ik ervaar die positieve kracht dagelijks en in een steeds bredere kring om me heen.

De energie-ontwikkelingen houd ik ook op Twitter bij. U kunt me daar vinden via @VincentDekker4.

Reactie op reacties, t.e.m. 23 juni 2012, 21.20 uur:
@Joris B: Shell en NRC zitten er fors naast. Niet alleen is zonne-energie voor consumenten in Nederland en heel veel andere landen nu al voordeliger dan stroom uit het net, het is op veel plekken in de wereld ook al voordeliger om zonnepanelen te installeren in plaats van olie- of kolencentrales e.d. Op plekken waar nog geen hoogspanningsnet ligt bijvoorbeeld. Op eilanden, in de bergen, in het oerwoud, in de woestijn.

@enkeltje: Ja, Bruckner schrijft dit toe aan de Vincent Dekkers van deze wereld. Maar de Vincent Dekkers die ik ken, zitten dus niet zo in elkaar! Bruckner kent de mensen over wie hij schrijft gewoon slecht. Hij ziet niet hoe positief en oplossingsgericht de milieuactivisten in feite zijn. En het feit dat hij, Pascal Bruckner, denkt dat het geen zin heeft milieuactivisten positief nieuws voor te houden, tekent zijn pessimisme, niet dat van de mensen die hij daarvan beschuldigt.

@Alexander Chiron: Zeker, zo kun je Bruckner ook begrijpen. Maar waar hij zegt dat er positieve dingen in de wereld gebeuren, zoals een beetje meer democratie, daar maakt hij tegelijkertijd bezwaar tegen doemdenkers die ons willen dwingen van de olieverslaving af te stappen. Terwijl er per jaar biljoenen oliedollars gaan naar 100 procent ondemocratische regimes. En feit blijft: Bruckner eindigt met de constatering dat het geen zin heeft milieudoemdenkers positieve ontwikkelingen voor te houden. Daarmee legt hij zich dus neer bij wat hij verschrikkelijk vindt en wat in zijn ogen het einde van het Westen kan inluiden. Ik ken geen milieuactivist die zo pessimistisch is en zich passief bij het einde der tijden neerlegt. In tegendeel, alleen al in Nederland proberen momenteel tienduizenden, of een veelvoud daarvan, de zaak een positieve wending te geven.

@Jan Texel: Ik heb de engelstalige versie gelezen en vindt de Volkskrant-vertaling heel goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden