West-Brabant maakt afspraken over ?Polen?

bergen op zoom – West-Brabant doet alleen nog zaken met gecertificeerde uitzendbureaus. Zij krijgen hulp bij het vinden van woonruimte voor arbeidsmigranten.

De gemeenten uit de regio willen zo illegale huisvesting tegengaan. In ruil voor hun voorkeurspositie gaan de betrouwbare uitzendbureaus doorgeven waar hun werknemers wonen. Gisteren tekenden zes gemeenten een convenant met drie koepels van uitzendbureaus.

„In Bergen op Zoom zijn tachtig panden met arbeidsmigranten. Bij vijftien tot twintig is sprake van overlast”, zegt burgemeester Han Polman. „Vaak wonen mensen uit landen zoals Polen en Bulgarije onder erbarmelijke omstandigheden, met vijftien in één huis.” De omvang van het probleem is kleiner dan in de grote steden, maar dat maakt het voor hem niet minder ernstig. „Een brandgevaarlijke situatie is overal een brandgevaarlijke situatie.”

Nederland telt vijf- tot zesduizend malafide uitzendbureaus, stelt Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) op basis van eigen onderzoek. „Bij die bedrijven is de huisvesting vaak een zootje.” Het convenant maakt het voor ’foute’ bureaus moeilijk om aan woonruimte te komen. Ook kunnen de gemeenten beter handhaven. Met de lijst van ’goede’ adressen in de hand, kunnen ze vooral controleren bij huizen die overlast veroorzaken en níet op de lijst staan. „Wij waarborgen dat onze leden zich aan de regels houden”, zegt Koops. „We controleren ze.” Burgemeester Polman benadrukt dat de gemeenten zo nodig ook in actie komen tegen de ’goede’ uitzendbureaus.

Naast Bergen op Zoom doen Roosendaal, Steenbergen, Woensdrecht, Moerdijk en Halderberge mee aan het convenant. De regio wil zo voorkomen dat het probleem zich verplaatst. „Ook wij hebben veel arbeidsmigranten, vooral voor pluk- en snoeiwerk”, vertelt burgemeester Jan Hoogendoorn van Steenbergen. Hij is nog geen ’excessen’ tegengekomen. Met het convenant hoopt hij dat zo te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden