Wessels bouwt zo'n huis in een dag

Rasondernemer ontwikkeldelde prefab-woning die minder kost, meer waard is, en zijn eigen energie opwekt

Keukentafel. Rijtjeshuis. Ede. Geen logische plek voor een ontmoeting met een (gepensioneerd) topman van een groot bouwbedrijf. Geen locatie waar een mediaschuwe ondernemer volop praat over de bouw, de crisis en zijn bedrijf. Maar het huis in Ede maakt de tong los van Dik Wessels (69), eigenaar van VolkerWessels en rasondernemer.

Zo'n vier jaar geleden liep Wessels, met een idee rond: huizen maken in een fabriek en op locatie in elkaar zetten. Medewerkers moesten het idee uitwerken. Er kwamen prototypes. Te ingewikkeld, oordeelde Wessels. Een eenvoudiger variant kreeg zijn goedkeuring wel. Het Sallandse Holten had vorig jaar de primeur.

Het huis in Ede is het 250ste 'fabriekshuis' dat is neergezet. Reden voor een feestje en Wessels is erbij, tegen zijn gewoonte in. Officieel is hij al vier jaar met pensioen, in de praktijk niet. "Ik zit nog drie dagen per week op kantoor. Ik werk in mijn vrije tijd." Hij heeft hart voor dit project. In Holten ging hij 's morgens bij de assemblage kijken. "En 's Middags ook."

Net als die andere 249 huizen is het huis in Ede in één dag in elkaar gezet. Fundering, vloeren, muren mét stopcontacten, gevels, trappen, zonnepanelen, ingerichte badkamer, kozijnen, bedrading... Ze zijn met zes vrachtwagens naar de Diedenweg gereden. En met de hulp van één kraan is het huis binnen acht uur wind- en waterdicht, zoals dat in bouwerskringen heet. In negen dagen is het huis daarna afgemaakt: aangesloten op de waterleiding, van dakpannen en binnenwanden voorzien, afgewerkt.

Milieuvriendelijk is het huis ook, beklemtoont Wessels. Een gasaansluiting is er niet. Zonnepanelen en een warmtepomp zorgen voor stroom en warmte. Wie niet exorbitant doucht of excessief stookt, heeft geen energiekosten. CO2-uitstoot? Het is dat de zonnepanelen gerecycled worden, anders was die nul.

Geen wekenlange stroom van af- en aanrijdende trucks; nauwelijks kans op bouwschade; geen invloed van regen en wind tijdens de bouw; geen verlet (alleen bij storm wordt er niet geassembleerd); geen bouwafval op locatie. Wordt dit de nieuwe manier van bouwen? Ontketent VolkerWessels een revolutie? Kunnen gemeenten aankloppen voor huizen voor vluchtelingen?

Zo eenvoudig is het niet, bromt Wessels aan de keukentafel. "De bouw is conservatief. Echte vernieuwing zie je zelden." Bovendien zijn de huizen minder goedkoop dan de snelle assemblage doet vermoeden.

Wessels wijst op de muren die zacht aanvoelen, strak ogen en niet geverfd hoeven te worden, tenzij bewoners niet van wit houden. Op het glas in de ramen dat uit drie lagen bestaat. Op de hoge plafonds. Op de keuken zonder tegels en zonder voeg ("Die worden altijd smerig"). Op de betonnen trappen. Het huis is, zeggen ze bij VolkerWessels, van industriële kwaliteit. Wat betekent: moderner, degelijker en beter dan normaal.

Al met al schat Wessels dat de productiekosten 10 procent lager liggen dan die van een vergelijkbaar gewoon huis. De huizen zijn bedoeld voor kopers of huurders die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De meerwaarde van de huizen is vermoedelijk hoger dan die 10 procent. Wessels: "Geen of zeer lage energie- en onderhoudskosten, nauwelijks slijtage."

Wessels heeft er flink voor moeten investeren. Tachtig procent van de onderdelen van de huizen wordt door VolkerWessels zelf gemaakt. Bij tweeduizend huizen is hij uit de kosten, zegt hij. Nu bouwt het bedrijf er 220 per jaar. Volgend jaar komt er een productielijn bij. Dan zijn het er 440. Wessels hoopt zijn concept ook in Duitsland te slijten.

Naast die hoge investeringskosten is er nog een reden waarom een revolutie zal uitblijven: gebrek aan variatie. Wessels' huizen staan onder meer in Holten, Huis ter Heide (Utrecht), Tilburg, Kapelle (Zeeland) en Almelo. De gevels verschillen van elkaar, dakkapellen zijn er soms niet en soms wel. Maar toch ligt, erkent Wessels, eenvormigheid op de loer. "Een hele wijk met deze huizen, dat kan niet."

Op een andere revolutie broedt hij intussen wel. Want stel dat je ook appartementen snel kunt assembleren?

Vooralsnog is Wessels er niet uit. "Appartementencomplexen moeten liften en noodtrappen hebben. De eisen die aan appartementen worden gesteld, kunnen van plaats tot plaats en van wijk tot wijk verschillen", legt hij uit.

Lastig. Maar toch, prefab-appartementen: het idee is te spannend om er niet over na te denken.

Elke werkdag een prefab-huis

VolkerWessels bouwde vorig jaar circa 1500 huizen en zet momenteel bijna elke werkdag een pre-fab-huis neer in Nederland. Het bedrijf maakt zelf tachtig procent van de onderdelen, in normale huizen is dat ongeveer twintig procent.

Van de 250 prefab-huizen die tot nu toe zijn neergezet, zijn er circa vijftig verkocht aan bewoners. De overige tweehonderd zijn door VolkerWessels verkocht aan Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van Dik Wessels. Die verhuurt ze vervolgens. Het onderhoud van de huizen wordt ook door bedrijven van VolkerWessels verzorgd.

De huizen zijn er in twee maten: 5,40 meter breed en 5,70 meter breed. Er komt nog een eenvoudiger variant, speciaal voor woningcorporaties.

VolkerWessels is niet het eerste bedrijf dat prefab-huizen bouwt. BallastNedam deed dat ook al, maar assemblage-in-één-dag is wel een noviteit. Bovendien assembleert VolkerWessels huizen zoals de auto-industrie autos: industrieel. Het assembleert complete woningen, inclusief het metselwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden