Wespen

Vrijdag 15 april stonden op de terrastafel glazen bier en andere frisdranken. Er kwam een wesp omheen zeuren. Een limonadewesp op 15 april!

Maandag verzond een instantie kennelijk een persbericht, want dinsdag hoorde ik op Radio 1 en las ik in Trouw de waarschuwing dat het een wespenzomer wordt. Omdat het nu zo droog is. Wespenkoninginnen die de winter overleefden, stichten een nieuw gezin en ze houden het niet bij een kerngezin. In sociologisch jargon zou je het een extended family kunnen noemen, een wespengezin kan wel vijfduizend wespen omvatten. Meestal gaan die pas in juli op strooptocht. Ik houd er niet van, maar ben al in geen jaren door een wesp gestoken. Als kind wel, tijdens het appels rapen. Op en uit de meeste appels kropen paniekerige wespen. Mijn ouders schilden stoïcijns manden vol sterappels, waarbij de wespen over hun handen krioelden. Zo heldhaftig ben ik niet, maar wie rustig blijft en niet zomaar een slok uit een flesje neemt, beperkt het risico. Ongeschilde sterappels hoopten zich op onze zolder op als wintervoorraad. Verschrompelde exemplaren moesten het eerst op, zodat we altijd verschrompelde appels aten. Gelukkig werden de meeste tot moes gekookt.

Wespen mogen dan irritant zijn, wespendieven denken daar anders over. Die buizerdachtige roofvogels schrapen wespennesten open met hun klauwen en eten de insecten en hun larven. Hun verenkleed is wespwerend en hun neusgaten zijn smal, zodat er geen wesp in kruipt. Wespendieven zijn onderweg uit Afrika en als ze volgende week aankomen, vinden ze een gedekte tafel.

Op het terras wachtte ik met een slok tot de wesp vertrok naar een ander tafeltje waar taart werd gegeten.

www.trouw.nl/groen
Voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden