Wespen zijn lastig, maar niet meer dan dat

Een bestrijder pakt een wespennest aan in een tuin in Rhenen. Door het zachte voorjaar zijn er veel wespen deze zomer. (KOEN VERHEIJDEN) Beeld
Een bestrijder pakt een wespennest aan in een tuin in Rhenen. Door het zachte voorjaar zijn er veel wespen deze zomer. (KOEN VERHEIJDEN)

Het is terrasweer, dus oppassen voor wespen rond je drankje. Het zijn er veel dit jaar, maar ’plaag’ is een groot woord. Wespen zijn nuttig.

Bij warm weer zijn wespen actiever, vandaar dat ze deze tijd overlast veroorzaken op terrassen, in tuinen en in pretparken.

Maar dit jaar zijn het er ook meer. De maanden maart tot en met juni waren relatief warm en april was uitzonderlijk zacht. Daardoor konden de koninginnen al vroeg aan een nest beginnen. Werksters hadden alle tijd en voldoende voedsel om veel larven groot te brengen.

Ongediertebestrijder Rentokil schat het aantal meldingen van wespennesten 30 tot 40 procent hoger dan vorig jaar. Horeca Nederland biedt zijn leden deze zomer zelfs 20 procent korting als ze Rentokil inschakelen. „Vaak zitten ze in een spouw. Als de opening vlak bij je deur zit of je terras, is dat echt niet prettig”, weet Peter Timmermans, wespendeskundige bij Rentokil.

Hij leert bestrijders hoe ze veilig een nest kunnen verwijderen. „Het meeste werk zit hem in het vinden van de opening, dan is het een kwestie van insectenpoeder spuiten.”

Een wespensteek is behoorlijk pijnlijk, maar meestal niet gevaarlijk. Link wordt het pas als je allergisch blijkt. Twee of drie op de honderd mensen overkomt dat. Ze krijgen jeukende bulten, gaan moeilijk ademhalen, krijgen slikproblemen, raken aan de diarree of geven over. Bij enkelen daalt de bloeddruk en gaat het hart sneller kloppen.

In Haarlem moest afgelopen weekeinde iemand met een ambulance naar het ziekenhuis: het slachtoffer was in shock geraakt na een wespensteek. In zo’n extreem geval helpt alleen een rit naar de eerste hulp in het ziekenhuis of een injectie met een adrenalinepen, die een huisarts kan verstrekken.

„Als het je overkomt, is het natuurlijk heel erg, maar op alle Nederlanders is het maar een klein percentage”, relativeert Joop van Loon van de afdeling insectenkunde aan de Wageningen Universiteit. Hij en zijn collega’s moeten elk jaar, vooral in augustus, vragen over wespen beantwoorden.

Ook entomoloog (insectenkundige) Jan Smit pleit voor realisme. De korting van Horeca Nederland vindt de wespenkenner idioot. „Als zo’n nest naast je zitje hangt, kan ik me voorstellen dat je er last van hebt, maar anders is bestrijding helemaal niet nodig. Wespen eten graag een zoet hapje mee, maar ze komen niet op je af om te steken. Dat doen ze alleen als ze knel zitten.”

Nu de larven groot zijn, hebben de meeste wespen niets meer om handen. „Ze zijn aan het flierefluiten”, zegt Smit. „Normaal geven larven een zoete stof aan de werksters, als beloning voor het brengen van voedsel. Nu gaan de wespen op zoek naar andere zoetigheden. Ons bier of taartje hebben ze nodig om te kunnen vliegen. Maar als je je drankje afdekt en niet wild om je heen gaat slaan, dan valt het met de last best mee.”

Wespen maken deel uit van het ecologische geheel en doen dingen waar ze goed in zijn, vindt Smit. „Wespen ruimen op. Ze vangen vliegen, rupsen, muggen, knagen die tot vleesballetjes en voorzien de larven zo van eiwitrijk voedsel. Ik heb zelf wel eens een wesp op mijn bord gehad toen ik een stukje rundvlees zat te eten. Ik sneed er gewoon omheen. Al moet ik toegeven dat ik binnen ben gaan zitten, toen het er meer werden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden