Marengo-proces

Weski: Ridouan T. zo toegetakeld dat hij nauwelijks nog kon lopen

Inez Weski, advocaat van Ridouan T., komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.  Beeld ANP
Inez Weski, advocaat van Ridouan T., komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

Zelf was Ridouan T. niet aanwezig in de zittingszaal, maar via zijn advocaat liet hij weten zwaar te zijn mishandeld tijdens en na zijn aanhouding in Dubai.

Zijn oog bleek opgezwollen, zijn neus door het lokale arrestatieteam toegetakeld. En op het rechterdeel van zijn gezicht waren de profielribbeltjes van een legerlaars te zien. Volgens advocaat Inez Weski is haar cliënt Ridouan T. zwaar mishandeld tijdens zijn aanhouding in Dubai.

“Door verwondingen en zwellingen was hij zowat onherkenbaar geworden en hij kon nauwelijks nog lopen”, stelde zij vrijdag in de extra beveiligde rechtbank van Amsterdam. Daar werd in een voorbereidende zitting een tussenstand besproken van het onderzoek Marengo, een proces dat draait om een reeks moordplannen en liquidaties binnen een omvangrijke criminele organisatie. Ridouan T. is daarin de hoofdverdachte.

Zelf was T. (42), die tot nu toe twee keer is verhoord maar niets losliet, in zijn cel in Vught gebleven. Maar via zijn raadsvrouw liet hij weten hoe hij zijn arrestatie en overlevering aan Nederland eind vorig jaar heeft beleefd. In de vrieskou zou hij 72 uur wakker zijn gehouden, waarna hij met een privévliegtuig werd opgehaald door Nederland. Dat gebeurde volgens Weski nog vóór er een formeel uitleveringsverzoek was ingediend.

‘Ontvoering’

De raadsvrouw meent dat de overdracht tot stand is gekomen door een interventie van de Nederlandse autoriteiten, waarbij Nederland valse informatie aan Dubai heeft verstrekt over het veiligheidsrisico dat T. voor het land zou vormen. Weski sprak van een ‘onrechtmatige uitlevering’ en zelfs van ‘ontvoering’ en leek daarmee te betwijfelen of T. in Nederland mag worden vervolgd.

Rechtsregels noch verdragsbepalingen zijn geschonden met de overdracht van T., zo verwierpen de officieren van justitie de claim van Weski. De woorden van de raadsvrouw noemden zij ‘sensationeel’, het verhaal bevatte ‘niets juridisch relevants’. Dubai bood de verdachte al snel na T.’s aanhouding aan, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Ook de zes ‘apparaten’ die het land vond op de verblijfplaats van T., heeft Dubai volgens het OM overgedragen aan Nederland. De resultaten van het onderzoek naar die apparatuur zijn vooralsnog onbekend.

Het belangrijkste bewijs tegen T. lijkt tot dusver te komen uit de verklaringen van kroongetuige Nabil B. en de meer dan 600 duizend versleutelde, maar ontraadselde tekstberichten die de verdachten uitwisselden. Daarin ‘spreekt’ T. volgens justitie gedetailleerd over moorden en ander geweld.

Onder meer wegens veiligheidsredenen wordt T. apart berecht. Zestien van zijn medeverdachten in het Marengo-proces moesten vorige week voor de rechter verschijnen. Een andere hoofdverdachte, Saïd R., werd in februari opgepakt in Colombia. In afwachting van uitlevering aan Nederland zit hij daar vast.

Lees ook:

OM: Anouar T. leverde auto’s voor de moord op Derk advocaat Wiersum

De neef van Ridouan T. hield zijn mond, toen hij woensdag voor het eerst voor de rechter moest verschijnen. Volgens het OM leverde Anouar T. gestolen auto’s aan de uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Waar gaat het Marengo-onderzoek om?

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Waar draait dit onderzoek ook alweer om? Een tijdlijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden