Werven raadsleden blijkt moeilijk voor kleine gemeente

Een stemlokaal wordt gereed gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp
Een stemlokaal wordt gereed gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Inwoners van kleine gemeenten staan niet te springen om in de gemeenteraad te gaan. In 85 gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is het lastig om kandidaten te vinden. Dat geven griffiers aan in een enquête van Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers zondag.

redactie

Bij grote gemeenten speelt het probleem veel minder. Zo is het in slechts vijf gemeenten met meer dan 100.000 inwoners lastig om mensen te vinden die in de gemeenteraad willen. Verder hebben zes gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners problemen.

Nieuwsuur en de Vereniging van Griffiers hebben voor de enquête 220 gemeentegriffiers gevraagd naar hun indrukken. Van hen zeggen er 65 dat het nu moeilijker is om verkiesbare kandidaten te vinden dan bij de vorige verkiezingen in 2010. Daar staat tegenover dat 113 griffiers vinden dat er geen verschil is. Tien gemeenten vinden zelfs dat het makkelijker is geworden.

Het mindere animo kan gevolgen hebben voor de lokale partijen. Zo zijn er 20 gemeenten waar partijen die nu in de raad zitten, straks misschien helemaal niet meedoen aan de verkiezingen, omdat ze geen kandidaten kunnen vinden.

Cursussen aanbieden
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei zondagavond in Nieuwsuur dat hij het beeld herkent en dat hij zich zorgen maakt. Het probleem is volgens hem te wijten aan het mindere imago van de lokale politiek.

De gemeenten krijgen vanaf 1 januari volgend jaar de verantwoordelijkheid voor onder meer de jeugdzorg en de uitvoering van de participatiewet.

Plasterk zei dat zijn ministerie de gemeenteraadsleden cursussen zal aanbieden om zich daarop voor te bereiden. Dat gebeurt in samenwerking met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Indrukken over de vorige verkiezingen, in 2010, zijn er niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden