Werpt het Koninkrijk opnieuw kindsoldaten in de strijd?

Schande werd er altijd gesproken over het feit dat de nazi's hologige kindsoldaten met veel te grote helmen in de strijd wierpen. Desondanks is de Nederlandse Officieren Vereniging met het onzalige idee gekomen om nu ook kindsoldaten van zestien jaar in onze eigen krijgsmacht op te nemen. Dit vanwege het feit dat Defensie vanwege haar slechte imago als werkgever steeds moeilijker aan personeel kan komen.

De kindsoldaten zullen niet naar crisisgebieden worden uitgezonden. Vanwege de oplopende tekorten kan de krijgsmacht deze loze belofte niet eens gestand doen. Over het inzetten van kindsoldaten bij Navo-taken wordt verbazingwekkend genoeg in alle talen gezwegen.

Een Kamermeerderheid blijkt het afschuwelijke 'babymilitairen'-idee te steunen. En dat terwijl Nederland zijn ereschuld aan de vorige generatie kindsoldaten nog steeds niet heeft ingelost. Sterker nog, de overheid probeert het bestaan van deze kindsoldaten angstvallig te verzwijgen. Vrijwel niemand die het weet, maar er dienden eerder soldaten in de Nederlandse krijgsmacht die de leeftijd des onderscheids nog niet hebben bereikt.

Aan de vooravond van de Japanse inval in Nederlands Indië namen naar schatting een vijfhonderdtal kindsoldaten in de leeftijd van 14-17 jaar officieel dienst in de Nederlandse krijgsmacht, de meesten bij het Korps Mariniers. Enkele mariniers van 14 jaar zijn in de strijd gesneuveld en velen als kind gemarteld in de Japanse krijgsgevangenkampen. “We waren goed genoeg om te sneuvelen, maar eigenlijk bestaan we niet”, aldus kapitein der mariniers b.d. Willem de Wijn in een recent interview. “Want na de oorlog gold vechten op die leeftijd als iets barbaars. En dus zijn wij nooit genoemd, nooit erkend en liggen onze doden op onbekende plaatsen.”

In een aantal gesprekken dat ik met de voormalige kindsoldaten heb gevoerd, is mij gebleken dat zo jong opgedane oorlogs- en kampervaringen voor een mens niet goed te verwerken zijn. De psychische problemen waaronder deze militairen lijden zijn nagenoeg identiek. Het gaat daarbij om (onder)officieren met een uitstekende staat van dienst en beslist niet om zeurpieten.

Nu is oorlog en het verblijf in Japanse kampen natuurlijk voor ieder traumatiserend. Toch hebben de voormalige 'baby-mariniers' het vele malen harder voor hun kiezen gekregen dan hun volwassen collega's, die vergelijkbare ervaringen opdeden. Dat maakt het opnieuw in de Nederlande krijgsmacht opnemen van kindsoldaten dan ook volstrekt immoreel en onaanvaardbaar.

Toen ik met een voormalig kindsoldaat sprak wees hij me op een groepje jongens die met blaaspijpen en papieren pijltjes voor zijn deur speelden. Zo hadden zij zich het voeren van oorlog destijds ook voorgesteld.

“Het Koninkrijk der Nederlanden heeft iets om zich voor te schamen en wij iets om trots op te zijn”, aldus een voormalig kindsoldaat. Ik deel die mening. Natuurlijk was het ook de zucht naar avontuur die deze jongens in Nederlands-Indië deed besluiten zich als vrijwilliger op te geven, maar hun voornaamste drijfveer was toch het beschermen van de eigen gemeenschap tegen de Japanse indringers. Dat is iets om trots op te zijn. De voormalige kindsoldaten krijgen echter niet alleen geen erkenning, ook de pensioenen waarop zij recht hebben worden hun onthouden.

“U vraagt met name aandacht voor die militairen die zich in de oorlogsjaren op jeugdige leeftijd vrijwillig hebben gemeld. Het betreft dan vooral het feit, dat de jaren voor de 18-jarige leeftijd niet meetellen voor de pensioenopbouw. Ik begrijp zeer goed dat u dit als onrechtvaardig beschouwt. Toch wil ik u de achterliggende reden daarvan schetsen”, aldus staatssecretaris van defensie Gmelich Meijling in een brief aan een van de kindsoldaten. Zijn uitleg waarom de kindsoldaten wel in een Nederlands uniform mochten sneuvelen, maar nooit de pensioenen kregen waarop zij recht hebben, munt slechts uit in onrechtvaardigheid en onbegrijpelijkheid.

Het gezegde 'het kind van de rekening' krijgt in het Koninkrijk der Nederlanden een wrange betekenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden