'Werkvloer' geeft kabinet tips om te besparen

'Slimmer inkopen en minder verspillen' leiden op den duur tot lagere kosten

Ongebruikte rolstoelen die maar in verzorgingstehuizen staan, dure ampullen morfine die weggegooid worden in ziekenhuizen omdat de plotseling overleden patiënt ze niet meer nodig heeft en melkkannetjes van 55 euro bij de koffieautomaat.

Ze zijn veel werknemers een doorn in het oog. Abvakabo FNV verzamelde tips van gevangenisbewakers, postbodes, straatvegers, belastinginspecteurs, verplegend personeel en crècheleidsters over hoe we meer zouden kunnen besparen in Nederland.

Die tips bieden FNV-voorzitter Ton Heerts en de voorzitter van Abvakabo FNV, Corrie van Brenk, vandaag symbolisch aan aan het kabinet. De vakbond vecht tegen de bezuinigingen van ruim zes miljard euro in de publieke sector.

Van Brenk: "De mensen die het werk doen, worden niet betrokken bij deze besluiten. Terwijl zij juist goed weten waar het geld verdiend kan worden als bijvoorbeeld het werk anders ingericht wordt."

Wat opvalt in de tips van 'de werkvloer' is dat werknemers de laatste jaren vaak te maken hebben gehad met reorganisaties, die in hun ogen meer hebben gekost dan opgeleverd. Ze zijn 'verandermoe' en hebben er weinig vertrouwen in dat veranderingen leiden tot meer efficiëntie. Dat zij loon moeten inleveren terwijl bestuurderssalarissen intact blijven, wekt woede. Bovendien denken veel werknemers dat bezuinigingen op de korte termijn, op de lange termijn zullen leiden tot meer kosten.

'Slimmer inkopen en minder verspillen', dat is de hartenkreet van de honderden mensen op de werkvloer die Abvakabo verzamelde. Het is de vraag wat het kabinet met de aanbevelingen gaat doen. De FNV heeft vertrouwen." Het zijn basisideeën die verder moeten worden uitgewerkt", zegt een woordvoerder. "Wij hebben al een jaar geleden aan de Belastingdienst aangegeven dat er mede door bezuinigingen voor vier miljard gefraudeerd wordt. Gelukkig neemt staatssecretaris Weekers nu 1500 extra mensen aan. Dat levert hem naar verwachting 600 miljoen op. Zo kunnen we ook in andere sectoren een bijdrage leveren aan gezond financieel beleid."

Alekse den Hamer, vestigingsmanager kinderopvang Den Haag
"Marktwerking in de kinderopvang is goed, maar nu gaat het te ver. Vrijwel alle opvangcentra worden getroffen door de bezuinigingen op de subsidie. In alle wijken loopt de opvang leeg. Pedagogisch medewerkers worden ontslagen en vervangen voor flexwerkers en nul-urencontractanten, met wie je eigenlijk geen structureel pedagogisch beleid kunt opbouwen. Hoewel het kabinet kwaliteit voorop wil stellen, kunnen opvangcentra die niet meer bieden. Zelfs ouders die ervoor kunnen betalen, kunnen vaak geen opvang met vaste krachten meer vinden. Kinderen worden er de dupe van. Wij hebben met ons team nagedacht over verder bezuinigen. Voor luiers, voeding en speelgoed hebben we met leveranciers al de beste deals gesloten. Daar zit de grote bezuiniging niet in. Een recht op twee ochtenden kinderopvang per week, waar minister Asscher aan werkt, garandeert ook geen kwaliteit. Een halve dag is erg weinig, en het helpt ouders met een baan ook niet echt. Moet de subsidie hersteld worden op het niveau van twee jaar geleden? Moeten werkgevers meer bijdragen? Ik vind het een moeilijk dilemma, ik begrijp dat het duur is. Maar als je aan het belang van kinderen denkt, moet er nu echt geld bij."

Rein Varkevisser, gevangenismedewerker in PI Haaglanden
"De energiekosten rijzen de pan uit bij grote gebouwen als gevangenissen. Mijn idee is dus om op alle daken van gevangenissen zonnepanelen te leggen. Ik heb ze zelf ook, en met die panelen bespaar je de helft van de kosten. Je zou er zelfs de cv en het warm water op kunnen aansluiten. Het is in ieder geval een investering die zichzelf terugverdient en dat kunnen we van veel andere investeringen niet zeggen! Wij zien veel verspilling van overheidsgeld door de eindeloze veranderingen die managers willen doorvoeren. Denk alleen maar aan het plan om de splinternieuwe gevangenis in Hoogeveen te sluiten en een peperdure, nieuwe gevangenis in Zaandam te bouwen. De verbouwing in Hoogeveen kostte 10 miljoen euro. De nieuwe gevangenis waarschijnlijk 350 miljoen. We begrijpen niet hoe dat kostenefficiënt kan zijn.

Maar ook op de werkvloer zijn we verandermoe. Zo hebben de managers nu weer bedacht dat het avondprogramma voor gevangenen geschrapt moet worden. Dat scheelt ze een onregelmatigheidstoeslag voor de bewakers. Bovendien krijgen gevangenen 's avonds geen sport of onderwijs meer. Die programma's waren er niet voor niks. Ik denk dat die activiteiten ertoe bijdragen dat gevangenen later minder snel weer in de fout gaan. Dat we ze schrappen, kost uiteindelijk alleen maar meer geld."

An Cies, thuiszorgmedewerkster uit Schiedam
"Soms kom je van die dingen tegen, waarvan je weet: dit is geldverspilling. Bij mijn eigen vader bijvoorbeeld. Hij zat in een verpleegtehuis, maar mocht naar huis als hij zelf een rollator zou kopen. Die kost 250 euro, en gelukkig heeft hij dat geld. Maar wat als hij het niet had gehad? Dan zat hij nu nog in dat verpleegtehuis en was de zorg veel duurder geweest! Ik vind dat zorgverzekeraars veel meer moeten vergoeden, zeker voor mensen met een kleine beurs. Bijvoorbeeld voor ouderen met alleen AOW, maar ook voor alcoholverslaafden, schizofrenen of zieken die geen kinderen hebben om taken over te nemen. Ik zie hoe deze mensen vereenzamen, vervuilen en misschien zelfs op straat belanden als de thuiszorg wordt afgebroken. Dat zal ons als samenleving uiteindelijk ook weer geld gaan kosten. Van mijn tien cliënten is er maar een die genoeg heeft om particuliere hulp te betalen. Het kabinet denkt dat er veel geld is bij de huishoudens, maar dat is echt niet zo. Kijk liever naar de zorgverzekeraars. Die hebben vorig jaar 1,4 miljard winst gemaakt. Daar kan toch zeker wel de helft van geherinvesteerd worden? Ik heb zelf in april een kwart van mijn salaris moeten inleveren. Op een salarisje van 1253 euro per maand is dat veel geld. Ik heb dat gedaan, wat moet je anders? Ik ben 58. Ik had nooit meer een nieuwe baan gevonden. Maar pijnlijk is het wel. Denk maar niet dat de topinkomens van onze bestuurders zijn aangepakt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden