Werkverband wil er 100 000 bij

DRACHTEN (ANP) - Het lijkt een utopie in een tijd van kerkverlating: 100 000 mensen die tot het geloof komen. Maar het is wel een van de grote doelstellingen van het Evangelisch Werkverband. Als alle evangelisch-georiënteerde gelovigen de rijen sluiten, komt er een krachtige opwekkingsbeweging. Samen vormen zij een leger dat gebruikt kan worden voor Gods veldtocht.

Deze optimistische woorden sprak ds. Maria Koppe uit Hardinxveld/Giessendam afgelopen zaterdag in Drachten op een 'bemoedigingsbijeenkomst' van de Stichting evangelisch werkverband. De dag was de eerste in een rij van bijeenkomsten die de SEW de komende maanden houdt. Het EW werd vorig jaar opgericht als een samenwerkingsverband van evangelisch gerichte predikanten binnen de grote protestantse kerken. Als het aan déze gereformeerden en hervormden ligt, is het afgelopen met de kerkverlating in Nederland. Maar dan moet de toekomstige Verenigde protestantse kerk in Nederland wel ruimte maken voor het evangelisch geluid. Dat is tot nu toe nog te weinig gebeurd.

Volgens Koppe hebben veel evangelisch gezinden geleden onder het beleid van de landelijke kerken. Ze werden gemeden, genegeerd, niet begrepen of zelfs buitengesloten. Moegestreden hebben veel mensen de neiging om die kerk te verlaten. Toch hoopt Koppe dat deze mensen het hoofd niet in de schoot leggen.

Ook ds. Peter Bakker uit Driebergen riep de kerken op ruimte te scheppen voor evangelisch gelovigen. Hij gaf aan geworsteld te hebben met de vraag of hij als gereformeerd predikant wel kleur kon bekennen. Maar de kerkelijke situatie in Nederland had hem er toch toe gebracht. “Tienduizenden mensen lopen weg. De kerkelijke leiding doet weinig. Het is tijd voor evangelische vernieuwing en sociale actie. Er zijn te veel mensen die nooit van God hebben gehoord. Jongeren voelen zich niet meer thuis in mijn gereformeerde kerk maar wel bij een evangelische manier van leven.” Overigens werden de 250 aanwezigen opgeroepen de kerk níet te verlaten.

Bakker benadrukte dat het Evangelisch Werkverband niet uit is op splitsing of afscheiding. Wel wil men graag samenwerken met opwekkingsbewegingen, pinksterstromingen en evangelische organisaties. Ook eventueel met het Confessioneel gereformeerd beraad.

Tot de plannen van het EW behoort de totstandkoming van een bundel van vijfhonderd opwekkingsliederen. Men is in gesprek met de Interkerkelijke commissie voor de eredienst over het opnemen van een aantal van deze liederen in het Liedboek 2000, dat het huidige Liedboek voor de kerken moet vervangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden