Werkt dat, zuurstof uit een flesje?

Nee, Patty Brard kreeg niet betaald om in 'Linda's Zomerweek' de zuurstofflesjes van GoX Power te promoten, bezweert directeur Jeroen Achterberg. "Als je een beetje moe bent ... zó lekker", loftuitte de diva. Ook bij een kater deed het wonderen volgens haar. Toen ook medegast Waldemar Torenstra na een teugje zei dat hij er 'wakker' van werd, stond de telefoon bij de Nederlandse distributeur niet meer stil. Iedereen wilde deze 'pure, medicinale zuurstof' proberen.

De fabrikant belooft ook nogal wat. Een paar teugen zouden helpen bij onder meer hoofdpijn, concentratieproblemen, astma, hooikoorts en depressies.

"Zuurstof lijkt een remedie tegen alles", beaamt René Bol Raap, hyperbaar geneeskundig arts bij het Hyperbaar Geneeskundig Centrum (HGC) in Rijswijk, een centrum waar hyperbare zuurstoftherapie wordt gegeven. "Ik wil niet zeggen dat zuurstof niet helpt bij depressies. Ibuprofen helpt tegen pijn, als je 400 milligram gebruikt. Als je 0.00001 milligram inneemt, helpt het niet."

Het gebruik van zuurstofflesjes is gebaseerd op een theorie die de meeste mensen niet kennen, zegt Bol Raap. "Wat de fabrikant zegt, klinkt logisch: 99,5 procent zuurstof, dat lijkt heel zuiver. Maar het is een verkooppraatje. Om het praatje te doorgronden, moet je de gaswetten begrijpen. De hoeveelheid van een gas wordt vooral bepaald door de druk en de zuiverheid. Lucht bevat 20 procent zuurstof. Op zeeniveau, waar de druk 1 atmosfeer is, is de zuurstofdruk daarom 0,2 atmosfeer. In een fles GoX zit 100 procent zuurstof. Adem je dit in op zeeniveau, dan wordt de zuurstofdruk 1,0 atmosfeer. Dat is weliswaar een toename met factor 5, maar je krijgt het maar heel kort binnen. Ter vergelijking: bij hyperbare zuurstoftherapie ademen patiënten 100 procent zuurstof in, in een ruimte met een druk van 2,4 atmosfeer. De zuurstofdruk is daardoor 2,4 atmosfeer. Een behandeling duurt 110 minuten. Zo komt de grote hoeveelheid zuurstof daadwerkelijk in de weefsels en helpt het bij allerlei levensprocessen. Op basis van de gaswetten moet ik concluderen dat de hoeveelheid zuurstof in een flesje GoX in vergelijking met hyperbare zuurstoftherapie verwaarloosbaar klein is. In ons centrum behandelen we overigens alleen indicaties waarvan het effect wetenschappelijk is bewezen. Bijvoorbeeld bij klachten die zijn ontstaan door bestraling, chronische wonden en infecties van bot."

"Dit is geen medicinale, maar medische zuurstof", relativeert Jeroen Achterberg. "GoX is geen medicijn, maar het verhoogt wel het zuurstofpercentage in je bloed van 95 naar 98 procent. (Bol Raap: "Dat bewerkstellig je al door iets sneller of langzamer te gaan ademen"). Met de medische wereld heeft dit niets te maken. Dit is zuurstof in een blikje. Als je een blikje leegtrekt terwijl je gezond bent, word je daar niet zo anders van. Er zijn mensen die er niet zo veel van merken en er zijn mensen die erbij zweren. Wat de claims betreft: je moet het niet zien als claims. Onze zuurstof kán helpen."

Waldemar voelde wel degelijk een effect. Bol Raap: "De werking van een medicijn is moeilijk te beoordelen. Voor een effect is het placebo-effect soms tot wel 60 procent verantwoordelijk. Een rood pilletje werkt beter dan een wit pilletje."

Vier liter zuurstof kost 7,50 euro. "De ontwikkeling van GoX heeft veel geld gekost", zegt Achterberg. "Daarnaast is de fabrikant veel kwijt aan keuringen, productie, aluminium blikjes, een gepatenteerd kapje en distributie." En wat kost de zuurstof in zo'n blikje GoX, meneer Bol Raap? "Vier liter? Een tiende van een euro."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden