Werkstress verhoogt kans op hartinfarct met een kwart

Beeld uit eerdere studies bijgesteld

Werkstress verhoogt de kans op een hartinfarct met bijna een kwart, meldt het medische tijdschrift The Lancet. Dat er zo'n verband is, was al langer bekend. Hoe sterk dat is, was echter onduidelijk omdat de verschillende onderzoeksresultaten nogal uiteenliepen. Bovendien werd het beeld vertekend omdat de studies waaruit geen sterke relatie naar voren kwam, vaak niet de wetenschappelijke bladen haalden.

Die laatste onderzoeken zijn nu wel meegenomen in een verzamelstudie van dertien Europese onderzoeken met opgeteld 200.000 deelnemers. Kwamen sommige onderzoekers eerder tot de conclusie dat hard werken de kans op een hartinfarct meer dan verdubbelt, volgens de nieuwe Lancet-studie onder leiding van Britse epidemiologen valt dat mee: de kans op een hartinfarct, al dan niet dodelijk, gaat met 23 procent omhoog door werkstress.

Daarbij gaat het niet zozeer om alleen maar hard werken, of moeilijk werk, dat ook uitdagend kan zijn. Funest is vooral de combinatie van een hoge werkdruk en weinig invloed op het werk. De onderzoekers filterden factoren als roken en alcoholgebruik uit hun bevindingen, om zo zuiver mogelijk het effect van werkstress te kunnen bepalen. Of de deelnemers aan deze onderzoeken leden aan veel werkstress, bepaalden ze zelf via vragenlijsten. Volgens 15 procent van hen was dit het geval.

Met die 23 procent extra kans is werkstress zeker van belang als risicofactor, zegt Ineke van Dis, epidemioloog van de Hartstichting. "Maar zeker niet in dezelfde orde van grootte als een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte, hoge bloeddruk en roken. Die verhogen het risico op een hartinfarct al gauw met 80 procent."

In 2009 kregen ruim 26.000 mannen en bijna 14.000 vrouwen in Nederland een eerste hartinfarct.

Risicofactor roken en cholesterol groter

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden