Werkstraf voor fraude bij rijexamens

(Novum) - Twee mannen uit Amsterdam zijn wegens fraude bij rijexamens bestraft met werkstraffen van respectievelijk 160 uur en 60 uur. De politierechter in Zutphen legde hoofdverdachte Glenn Z. (44) bovendien drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op. Justitie ziet hem als organisator van de oplichting. De 44-jarige medeverdachte Bouziane K. heeft een rijbewijs gekregen zonder examen te doen. Een derde verdachte is vrijgesproken.

De fraude kwam vorig jaar november aan het licht in het examencentrum van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Apeldoorn. Daar werden tien mensen opgepakt. Negen van hen hebben er hun theorie-examen afgelegd, terwijl ze geholpen zouden zijn door medekandidaat Glenn Z. De Amsterdammer gaf via een zender trilsignalen door over de juiste antwoorden. De kandidaten hadden een ontvanger in een pakje sigaretten verstopt. Zij hadden voor deze hulp tijdens het examen 150 tot 250 euro betaald. Op vergelijkbare wijze is vorig jaar gefraudeerd in Den Bosch, Tiel en Zwolle.

Het CBR is ook op een andere wijze opgelicht. Zo zou Glenn Z. voor kandidaat Bouziane K. onder een valse naam zowel theorie- als praktijkexamen hebben gedaan. K. gaf toe dat hij de pasfoto op de Verklaring van Rijvaardigheid vervolgens door zijn eigen portret heeft vervangen, waarmee hij het rijbewijs bij de gemeente kon ophalen. Hij zou er vijftienhonderd euro voor hebben betaald.

De hoofdverdachte gaf als motief hulpvaardigheid voor kandidaten van buitenlandse afkomst. "Het theorie-examen is te moeilijk voor mensen die niet goed Nederlands spreken", meent hij. "Anticiperend rijgedrag, dat snapt toch niemand", gaf hij als voorbeeld. De man had nooit gedacht dat de fraude zo hoog zou worden opgenomen door justitie. Door de strafzaak is hij zijn baan als taxichauffeur kwijt omdat hij geen verklaring van goed gedrag kan krijgen.

Z. werkte volgens justitie samen met een rijschoolhouder uit Amsterdam, die geslaagde theoriekandidaten kon verwelkomen als nieuwe klanten. Deze man is eerder dit jaar veroordeeld tot honderd uur werkstraf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden