Werkstraf geëist tegen 'ronselaar' jihad

Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
Pro IS-demonstranten tijdens een protest in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

'Ronselaar' Imad el O. (23) moet wat justitie betreft 240 uur werkstraf krijgen en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Volgens de aanklagers nam hij op 22 maart 2013 een toen 16-jarig meisje zonder toestemming van haar ouders mee naar vliegveld Zaventem bij Brussel en wilde hij haar via Egypte naar Syrië laten reizen, zo zeiden ze vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

redactie

Volgens El O. was het doel niet om naar Syrië te reizen om mee te doen aan de strijd daar, maar om samen naar Egypte te gaan om daar te Arabisch en de islam studeren en te trouwen.

Het meisje wilde zelf met hem mee, benadrukte hij vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Ze kreeg ruzie met haar ouders over haar voorgenomen plannen om met El O. weg te gaan en te trouwen. El O: 'Haar vader reageerde uiteindelijk dat ze moest doen wat ze wilde, maar dan hoefden we niet meer terug te komen.' Dat zag El O. als een soort toestemming van haar ouders om haar mee te nemen.

Onterecht 'jihadismesausje'

Zijn advocaat Charles Starmans onderstreept dat deze zaak ten onrechte een 'jihadismesausje' heeft gekregen. Daar gaat het hier helemaal niet om, stelt hij. Het meisje wilde vluchten voor haar ouders. Ze had problemen thuis. Van een doorreis naar Syrië is volgens hem geen enkele sprake geweest. 'Zelfs als ze niet met mijn cliënt naar Egypte was gereisd, dan was ze met vriendinnen gegaan. Ze wilde gewoon weg bij haar ouders.'

Later vandaag moet 'Syriëganger' Maher H. (20) zich bij de rechtbank verantwoorden voor terroristische samenspanning. Hij zou van maart 2013 tot begin februari 2014 voorbereidingen hebben getroffen en daarna hebben meegedaan aan de strijd in Syrië. Hij is de eerste zogenoemde Syriëganger die moet terechtstaan.

Ook zijn vrouw verschijnt vandaag bij de rechtbank. Shukri F. wordt ervan beschuldigd dat ze contacten heeft onderhouden met jihadisten in Syrië. Ook probeerde ze mensen te werven en 'geestelijk rijp te maken voor afreis naar Syrië', vermoedt het Openbaar Ministerie.
De uitspraak in alle zaken staat op 1 december gepland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden