Update

Werkstraf geëist tegen moeder die kind maanden verwaarloosde

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 180 uur geëist tegen een 25-jarige moeder die verdacht wordt van kindermishandeling. Justitie eiste daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar.

De Amsterdamse erkende op de zitting haar 5-jarige dochtertje te hebben geslagen met een pollepel en een telefoonsnoer, als het meisje 'niet luisterde'. Ook liet ze het meisje een aantal keren in een niet-afgesloten kleine kamer alleen om boodschappen te kunnen doen of om 's nachts uit te kunnen gaan. Op de kamer was een emmer die functioneerde als kindertoilet.

In de kamer waar de moeder met haar dochtertje woonde, paste alleen een tweepersoonsbed en een wasrek. Er was nauwelijks bewegingsruimte. Het enige raam was afgeplakt met vuilniszakken. Een half jaar geleden werd de moeder opgepakt door de politie, die haar 3 dagen vasthield. Het meisje woont tegenwoordig bij de tante van de verdachte en ziet haar moeder in overleg met de reclassering met regelmaat.

Opvoedingscursus
De moeder is volgens de psycholoog die haar onderzocht verminderd toerekeningsvatbaar voor haar daden. Intussen heeft ze een betere woning met een kinderkamer voor als haar dochtertje op bezoek komt. De reclassering gaf donderdag aan dat de vrouw haar leven weer op de rit probeert te krijgen en dat ze hierin vooruitgang boekt. Ze studeert, werkt en wil een opvoedingscursus volgen. Haar doel is op termijn weer samen te wonen met haar kind.

De officier van justitie heeft dit meegewogen in haar strafeis. 'De verdachte stelt zich positief op. Dat zijn zaken die in haar voordeel spreken. Toch vind ik wel dat er een straf moet volgen. De verdachte moet ervan doordrongen worden dat hier sprake is van een ernstig strafbaar feit', zei de officier.

De rechtbank doet op 27 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden