Werkstraf en boete voor raadslid Arnoud van Doorn

Haags raadslid Arnoud van Doorn. Beeld YouTube
Haags raadslid Arnoud van Doorn.Beeld YouTube

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, is veroordeeld voor het lekken van geheime stukken, het verkopen van drugs aan minderjarigen en het bezit van een verboden alarmpistool. De rechtbank in de hofstad gaf hem vandaag 40 uur werkstraf en een boete van duizend euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes maanden celstraf geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Redactie

Van Doorn was ooit lid van de PVV, maar hij stapte uit de partij, bekeerde zich tot de islam en is nu gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid. Hij mag gewoon raadslid blijven van die partij. Volgens Van Doorn is hij het slachtoffer is van een 'schandalig politiek proces'. Het is niet bekend of hij in beroep gaat.

Doelen heiligen de middelen
Van Doorn heeft wel toegegeven dat hij drugs verkocht aan jongens van 14 en 15, maar dat was volgens hem een undercoveroperatie om hun 'echte dealer' te ontmaskeren. Het OM vond dat 'zeer ongeloofwaardig'. Ook de rechter ging hier niet in mee. 'De rode draad lijkt te zijn dat de doelen de middelen heiligen', aldus de rechter. In het vonnis is bovendien rekening gehouden met de voorbeeldfunctie die Van Doorn als raadslid heeft.

Eerder erkende Van Doorn bovendien dat hij geheime stukken naar buiten heeft laten komen. Hij vond dat de plannen niet geheim mochten zijn. De stukken gingen over het World Forum, het voormalige Congresgebouw. Den Haag zou het complex voor 25 miljoen euro willen kopen en opknappen. Van Doorn legde het rapport erover op zijn bureau in het stadhuis en gaf zijn toegangspasje aan een journalist van het AD.

Diefstal AD-journalist
De verslaggever, die ook terechtstond, ging het stadhuis binnen en pakte de stukken van het bureau van Van Doorn. Hij werd door de rechter vrijgesproken. Het OM had een boete van duizend euro geëist voor diefstal.
Het komt in Nederland heel weinig voor dat een actieve politicus wordt veroordeeld.

Martin van Meurs uit Arnhem werd in 2011 veroordeeld tot 1,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het bezit van kinderporno. Een gemeenteraadslid uit het Limburgse Susteren kreeg vorig jaar 120 uur werkstraf, omdat hij eind 2011 een cafébezoeker een schedelbreuk had geslagen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden