Werknemers verzuimen in crisis minder, maar zijn langer ziek

Werknemers verzuimen minder vaak van hun werk als de economie er slecht voor staat. Ook nu is dat zo. In 2011 bedroeg het verzuim 4,5 procent van de werkdagen, in het eerste halfjaar van 2012 was dat 4,3 procent, zo blijkt uit cijfers van verzuimbegeleider 365/ArboNed. Het aantal ziekmeldingen daalde eveneens: van 0,85 meldingen per werknemer in 2011 naar 0,79 meldingen in 2012.

Corné Roelen, bedrijfsarts bij 365/ArboNed: "Bij een krappe arbeidsmarkt zijn mensen meer bevreesd om hun baan te verliezen dan wanneer het economisch gezien voor de wind gaat. Ze denken dat ze door verzuim sneller ontslagen zullen worden en blijven daarom langer doorwerken. In andere landen zie je dit beeld ook. Als er een crisis is, daalt het verzuim."

Als mensen zich dan toch ziekmelden, blijven ze wel langer thuis: gemiddeld 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar. Ook dat is volgens Roelen niet verwonderlijk: "We zien dat werknemers minder snel thuis blijven voor een verkoudheidje, ze blijven langer met klachten rondlopen. Als werknemers op den duur toch uitvallen, duurt herstel langer."

Uit het onderzoek blijkt ook dat jonge werknemers die net beginnen op de arbeidsmarkt, ongezonder eten en meer roken dan 25-plussers. 37 procent van de schoolverlaters en andere jonge werknemers tot 25 jaar geeft aan ongezond te eten; 33 procent zegt te roken. Dat is beduidend meer dan bij oudere leeftijdsgroepen. Van hen rookt 20 procent en eet 20 tot 25 procent ongezond.

365/ArboNed noemt dit zorgelijk omdat werknemers langer moeten doorwerken en daarvoor voldoende fit moeten zijn. Werkgevers zouden volgens 365/ArboNed werknemers meer moeten aanspreken op hun leefstijl en hulp moeten bieden om slechte gewoontes af te leren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden