Werknemers steeds vaker in schulden

Steeds meer werknemers hebben schulden. Werkgevers ontdekken dat laat. Als beslag wordt gelegd op het loon raken ze betrokken bij de problematiek.

Ruim 70 procent van de bedrijven zag het aantal werknemers met financiële problemen de afgelopen twee jaar stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) en de NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling).

In grote organisaties is vaker sprake van financiële problemen onder werknemers dan in kleine bedrijven. 90 procent van de personeelsfunctionarissen in grote bedrijven ziet een stijging van de financiële problemen onder zijn werknemers.

In de meeste gevallen (64 procent) wordt door de schuldeiser beslag gelegd op het loon van de werknemer. In een derde van de gevallen worden leningen afgesloten bij de werkgevers.

,,Wij raden bedrijven sterk af om leningen aan personeel te verstrekken”, zegt Henk Wallach van de NVP. , ,Als mensen kampen met schulden geeft dat aan dat ze een structureel probleem hebben. Leningen afsluiten helpt niet bij het aflossen van schulden.”

Wallach beaamt dat werkgevers te laat weten dat hun werknemers grote schulden hebben.

,,Dat is logisch. Mensen gaan niet te koop lopen met de schulden die ze opbouwen. Werkgevers ontdekken de problemen pas als het te laat is. En dan wordt er beslag gelegd op het loon.”

Budgetvoorlichting moet volgens Wallach een oplossing bieden voor de financiële problematiek van werknemers. ,,Bij sommige kleine bedrijven helpen werkgevers hun werknemers in de vorm van het afdragen van hun vaste lasten. Ze betalen bijvoorbeeld hun gasrekening”, zegt woordvoerder Van Bockhooven van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). ,,Dat zou ook een manier kunnen zijn om mensen geleidelijk uit de schulden te halen.”

Volgens Wallach kun je schuldenproblematiek nooit helemaal oplossen, ondanks betere voorlichting. ,,Ook werknemers hebben altijd al schulden gehad. Dat komt doordat sommige mensen niet met geld om kunnen gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden