Werknemers met zware beroepen moeten vroeg pensioen zelf regelen

Vorige maand meldde minister Henk Kamp (sociale zaken) dat werknemers met laagbetaalde, zware beroepen in de toekomst, als de pensioenleeftijd 67 jaar is, toch op hun 65ste met pensioen kunnen. Daarbij lijden zij volgens Kamp een koopkrachtverlies van slechts 3 procent. Dat is precies het verlies dat voor de PvdA maximaal te verteren was. Iedereen blij dus: de PvdA, want de partij had iets teruggekregen voor de steun aan het pensioenakkoord; minister Kamp, want het pensioenakkoord was gered. Zelfs hardliner Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten was blij. En ook de werknemer kon blij zijn, want die kan in 2025 toch met 65 met pensioen.

Helaas, het is maar deels waar. Volgens de minister kan deze werknemer dankzij zijn regeling op zijn 65ste 17.400 euro gespaard hebben, waarmee in 2025 gedurende ongeveer 17,5 maanden de AOW gefinancierd kan worden. Van die 17.400 euro komt echter 6400 euro uit de eigen sigarendoos van de minimumloner. Dit bedrag krijgt immers iedere werknemer die na zijn 61ste blijft doorwerken nu al als 'doorwerkbonus'. Wat de minister dus extra aanbiedt, is geen 17.400 euro, maar 11.000 euro.

Hiervan kan in 2025 een 65-jarige minimumloner slechts 11 maanden AOW financieren; voor de overige 13 maanden tot zijn 67ste is er geen financiering. Kamps cadeautje leidt dus tot een korting op de AOW van 7 procent, geen 3.

Dan gaan we er gemakshalve wel van uit dat de minimumloner niet zelf ook die 11.000 euro hoeft te financieren. Kamp moet namelijk nog deels dekking voor zijn voorstel zien te vinden en die moet uit hetzelfde potje komen als waar de doorwerkbonus mee gefinancierd wordt. Sommige mensen moeten dus nog wat sigaren inleveren, mogelijk de minimumloners zelf.

Er is echter nog iets anders aan de hand. Er wordt in wezen helemaal geen AOW voor mensen met een zwaar beroep en een laag inkomen ingevoerd. Deze mensen moeten zélf voor die AOW zorgen. Kamp wil de doorwerkbonus, eigenlijk een belastingteruggave, straks al laten ingaan vanaf 58 jaar. Daarmee sparen werknemers in totaal 11.000 euro (per jaar ongeveer 1.500 euro) mits ze die op een spaarrekening zetten.

Hoe weet minister Kamp zo zeker dat dit bedrag ook werkelijk gespaard gaat worden door de 'zware beroepen'? Zullen deze mensen doorhebben dat dit van hen verwacht wordt? En hoe weten ze dan precies hoeveel ze moeten sparen om op het juiste AOW-bedrag uit te komen? Dat zal niet eenvoudig zijn. Voor niemand is het duidelijk hoeveel er gedurende zeven jaar gespaard moet worden om op je 65ste een AOW-uitkering van twee jaar bij elkaar gespaard te hebben.

Kortom, behalve dat die vervroegde AOW voor een deel door de werknemer zelf gefinancierd moet worden, moet die ook nog door hem of haar zelf worden georganiseerd. Een schijnoplossing voor een echt sociaal probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden