Werknemers met tijdelijk arbeidscontract gaan er fors op achteruit bij ziekte

Uitzendkrachten zijn in trek,  Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen
Uitzendkrachten zijn in trek,Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen

Uitzendkrachten of werknemers met een tijdelijk contract die een ongeluk krijgen of ziek worden, lopen een grote financiële tegenslag op zodra ze in de Ziektewet belanden. Het verlies kan oplopen tot zo'n 3000 euro netto per jaar, blijkt uit berekeningen van de Vakcentrale voor Professionals (VCP).

De achteruitgang is een gevolg van een maatregel uit het nieuwe regeerakkoord. Uitzendkrachten of werknemers met tijdelijke contracten die in de Ziektewet raken, komen straks niet meer in aanmerking voor de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. VCP-voorzitter Nic van Holstein: “Volgens het kabinet zijn die kortingen blijkbaar niet bedoeld voor zieke mensen van wie het dienstverband is afgelopen.”

Het regeerakkoord legt het anders uit. Het nieuwe kabinet had een inconsistentie ontdekt, meldt ze. In de werkloosheidsuitkering (WW) heeft de werkloze namelijk ook geen recht op de arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als een WW’er zich ziek meldt, komt hij in de Ziektewet en daar ziet hij opeens zijn inkomen stijgen. Dat wil het kabinet natuurlijk niet aanmoedigen. Dus is er besloten om die kortingen uit de Ziektewet te halen.

Gestraft voor ziekte

De maatregel moet in eerste instantie 100 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag kan oplopen tot 170 miljoen. Van Holstein: “Iemand met een bruto inkomen van 30.000 euro kan er door deze maatregel jaarlijks wel zo'n 3000 euro netto op achteruit gaan. Hiermee worden werknemers met een tijdelijk contract gestraft wanneer ze ziek worden. Dit onderstreept nog eens waarom een normaal arbeidscontract de norm moet zijn.”

De aanpassing staat los van de inkomensterugval die deze groep werknemers sowieso heeft als ze ziek worden doordat de uitkering in de Ziektewet 30 procent lager is dan het laatste loon. Mensen met een vast contract die ziek worden, komen niet in de Ziektewet. Bij hen betaalt de werkgever het salaris door. Dus voor mensen met een vast contract heeft deze aangekondigde wetswijziging geen gevolgen.

Niet iedereen gaat erop vooruit

Deze verandering van de Ziektewet is niet de enige maatregel in het regeerakkoord waarbij de zwaksten in Nederland worden benadeeld. Door het afschaffen van de loonkostensubsidie wordt het straks mogelijk om arbeidsbeperkten onder het wettelijk minimumloon te betalen. Zij werken voor een loon dat gelijk is aan een bijstandsuitkering.

Ook wordt het door veranderende wetgeving straks moeilijker om überhaupt nog arbeidsongeschikt verklaard te worden. Het kabinet wil namelijk de theoretische criteria van arbeidsongeschiktheid aanpassen. Bovendien gaat de druk voor arbeidsongeschikten om toch te werken omhoog via financiële ingrepen.

Tot slot is er veel protest omdat dit kabinet de verlaging van de uitkering van jonggehandicapten die nog arbeidsvermogen hebben, waartoe het vorige kabinet besloot, niet ongedaan maakt. Zij krijgen per 1 januari 2018 vijf procentpunt minder terwijl het enorm moeilijk is voor deze groep om daadwerkelijk werk te vinden.

Lees ook:

Meer druk op arbeidsongeschikten om te werken
Intensieve begeleiding leidt niet tot minder arbeidsongeschikten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden