Werknemers kolencentrales dreigen werk neer te leggen

Beeld Hollandse Hoogte

Komt er een staking in de kolen? Bestuurder Cees Bos van FNV-Havens twijfelt er niet aan. De vakbond gaat de actiebereidheid in de kolenoverslag peilen in de Amsterdamse en Rotterdamse havens. 

Het sluiten van kolencentrales kost een kleine 3.000 banen. De FNV kwam vorig jaar met de oproep een sociaal kolenfonds in te stellen van 600 tot 800 miljoen euro voor werknemers in een verdwijnende bedrijfstak. Die heeft bedroevend weinig opgeleverd, zegt Bos. “Wij willen ook schone lucht in Nederland voor 17 miljoen mensen. Maar waarom zouden 3.000 gezinnen daarvoor moeten opdraaien?” Als er geen toezeggingen komen, dan staken de kolenoverslagbedrijven de levering van kolen aan de centrales enkele dagen.

Er zijn in Nederland nog vijf werkende kolencentrales. Het sluiten ervan kost 1.800 banen, berekende het ministerie van economische zaken vorig jaar. Daarnaast zullen er nog duizend banen verdwijnen in de kolenopslag en -overslag, transport, inspectie en havendiensten. Veel van die mensen komen niet zomaar aan de slag in de schone-energiesector, zegt Bos.

“Een kraanmachinist in de kolen klimt niet zomaar een windturbine in. De kans dat hij elders in de haven aan het werk komt, is nihil nu er ontslagen dreigen in de containerindustrie. En schone energie is technisch complexer. Veel werknemers moeten op nu zoek gaan naar totaal ander werk, maar wel op hun eigen niveau.”

Mijnwerkersfonds

Bos roept het vroegere mijnwerkersfonds in herinnering. “Daar kijken we positief op terug, omdat er genoeg geld was en elke generatie zijn eigen aanpak kreeg. Kompels met stof­longen, vaak boven de vijftig, werden naar huis gestuurd met een aanvulling op hun uitkering. Maar jongeren konden na bijscholing aan de slag bij Daf of DSM. Zo’n aanpak willen we nu ook. De politiek moet lef tonen.”

De FNV gaat voor het fonds uit van een bedrag van 260.000 euro per werknemer per drie jaar. Daarbij houdt de bond rekening met het huidige loon, het pensioengat en omscholing. “In de praktijk zullen veel werknemers sneller dan binnen drie jaar aan de slag zijn.”

Lees ook: Actie 'Wij willen #Hemweg' groeit door

Vorige maand boden partijen zoals energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en Stichting Doen enkele miljoenen om de Amsterdamse kolencentrale Hemweg te sluiten. Eigenaar Nuon wil 55 miljoen compensatie. Bos: “Door dit soort plannen komt sluiting voor de werknemers opeens erg dichtbij. De eigenaren van de centrales kunnen bij sluiting rekenen op een ruime vergoeding. Voor werknemers in de centrale komt er vast een sociaal plan. Maar de mensen in de keten worden nu vergeten. Als dat zo blijft, gooien ze de kolencentrale plat.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden