Werknemers klagen over arbeid in de kou

Dringt de vrieskou door tot de werkplek en gaat de kilte letterlijk door merg en been? Vakbond FNV Bondgenoten roept personeel op klachten te melden op hun website.

Sjaak van de Groep

Een kleine 125 werknemers hebben hun klacht over werken in de kou al doorgegeven aan FNV Bondgenoten, sinds de vakbond woensdag een digitaal meldpunt in het leven heeft geroepen. De klachten komen voornamelijk uit de detailhandel, de agrarische en de facilitaire sector (schoonmaak, beveiliging etc.).

De ergernissen die worden gemeld, klinken Roos Renger, woordvoerster van FNV Bondgenoten, bekend in de oren. „Ik heb vroeger zelf in een winkel gewerkt en als het vroor, bleven de deuren openstaan om klandizie te trekken. Ik had een sjaal om, een jas aan en gebruikte handschoenen met open vingers. Dat is toch een raar gezicht voor klanten. Voor werknemers met bijvoorbeeld reuma is het natuurlijk helemaal erg als de temperatuur in de winkel terugloopt tot onder de vijftien graden”, zegt Renger.

De klaagtonen komen uit verschillende hoeken. Magazijnmedewerkers staan te koukleumen wanneer vrachtwagens lossen en laden. Via het laadperron komt veel kou de opslagruimte binnen. Een verkoopster in een bloemenstalletje deed haar beklag over de afscherming van wind door twee parasollen. Geklaagd wordt er ook uit een hoek waar je het niet zo snel verwacht. Renger: „Een telefoniste van een callcenter vroeg zich af of de verwarming op 19 graden niet te laag stond met deze temperaturen buiten.”

Koude vingers, tenen en gezicht zijn de meest gehoorde ongemakken. „Installateurs kunnen gereedschap niet veilig gebruiken, omdat hun vingers te koud zijn”, zegt Anja Jongbloed, CAO-coördinator bij FNV. „En met koude handen werk je met minder precisie. Werkgevers zouden er goed aan doen hun personeel meer pauze te geven en ze bijvoorbeeld een kop soep te laten eten.” Op de bouw na, is in de wetgeving nergens te vinden wanneer het te koud of warm is om te werken. „Na inventarisatie van de klachten moeten we kijken of we de regelgeving niet moeten aanpassen”, zegt Jongbloed.

In de bouw geldt het vorstverlet, het gros van de bouwers zit nu dan ook thuis. Bouwvakkers mogen het werk neerleggen als om 10.30 uur de gevoelstemperatuur zes graden onder nul is. Tevens moet de werkgever zorgen voor goede winterkleding en een sneeuwvrije werkplek. Is dit niet het geval, dan mag de bouwvakker thuis de warme kachel opzoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden