Exclusief

Werklozen worden nauwelijks ingezet bij seizoensarbeid

null Beeld anp
Beeld anp

Seizoensarbeid in de glas- en tuinbouw wordt niet langer op grote schaal ingezet om de werkloosheid te bestrijden. Na aanvankelijk optimisme hebben gemeenten en sociale diensten hun ambities stilzwijgend bijgesteld. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs gemeenten en overheidsinstellingen.

Jaap Schuurman

De krant sprak met de sociale diensten van veertien gemeenten in het Westland, de Bollenstreek, en Noord-Limburg. Alle detacheren werkzoekenden slechts op individuele basis.

Hoeveel vacatures in de seizoensarbeid zo zijn vervuld, kan niemand zeggen. Een samenwerkingsverband met tuinders in de gemeente Zundert werd vroegtijdig afgeblazen. "Ondernemers zoeken mensen die voor dit werk beter zijn toegerust dan de meeste werklozen", zegt Wim van Trijp, medewerker sociale zaken van die gemeente. "Werklozen haken makkelijk af."

De Vereniging van Directeuren van Sociale Diensten (Divosa), de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) noemen elk verschillende argumenten voor het wegvallen van grootschalige werkgelegenheidsprojecten in de glas- en tuinbouw, maar scepsis onder de betrokken partijen is een terugkerend thema. Het is opmerkelijk dat alle partijen het hoofd in de schoot leggen terwijl de werkloosheid is gestegen naar 8,7 procent en meer dan 400.000 mensen in de bijstand zitten.

Gemeenten ontvangen jaarlijks 1,9 miljard euro om mensen aan een baan te helpen, maar hebben geen zin op te boksen tegen de terughoudendheid van werklozen en werkgevers. De meeste uitkeringsgerechtigden vinden het werk in de kassen zwaar en worden ook afgeschrikt door de bureaucratische rompslomp die hun wacht nadat het doorgaans tijdelijke arbeidscontract is afgelopen. Een uitkering aanvragen is arbeidsintensief.

Werkgevers wantrouwen het arbeidsethos van mensen die langdurig op de bank hebben gezeten en nemen liever vakantiewerkers of buitenlandse arbeidskrachten aan. "Het is voor gemeenten dan een kwestie van het afwegen van de inspanningen", zegt Wiemer Salverda, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden