Werkloze Nijmegenaren gaan aan de slag in de natuur

Staatsbosbeheer Nijmegen krijgt er in de natuur een paar handen bij: werklozen uit de regio gaan daar aan de slag.

In het Rijk van Nijmegen zijn talrijke natuurgebieden, zoals de Ooijpolder, de Millingerwaard en de Overasseltse Vennen, die door Staatsbosbeheer worden onderhouden. Bij de natuurorganisatie werkt sinds kort een aantal mensen die, ondanks opleiding en werkervaring, momenteel geen werk kunnen vinden. Staatsbosbeheer startte samen met de gemeente Nijmegen dit project. Zo wennen de deelnemers aan een werkritme. En bovendien staan ze sterker als ze reageren op vacatures vanuit een werkende positie.

Er zijn inmiddels twee groepen gestart met de proef: 27-plussers krijgen een werkplek aangeboden en jongeren gaan op een oriëntatiecursus in de natuur. Werkzoekende Frank Kremers (28) werkt sinds kort voor de natuurorganisatie. Zijn uitkering behoudt hij en hij krijgt van Staatsbosbeheer een maandelijkse bonus. Kremers studeerde begin 2012 af in de cultuurwetenschappen maar vond geen baan. "Ik heb veel stages en onbetaald werk gedaan om mezelf te ontwikkelen. Maar in deze tijd een baan vinden in die sector is een mission impossible."

Ook is er nu dagelijks een groep jongeren tussen de 18 en 27 jaar voor Staatsbosbeheer aan het werk. Dit zijn jongeren die door een beperking op grote afstand van de arbeidsmarkt staan en afhankelijk zijn van bijstand of de Wajong. Ze blijven een half jaar bij de organisatie.

Berry Vissers coördineert vanuit Staatsbosbeheer het jongerenproject. "Het gaat hier vooral om groot bufferwerk waar we zelf niet altijd aan toekomen: snoeien, zagen, het aanleggen en onderhouden van de paden, onderhoud aan de recreatiegebieden, bebording. Die werkzaamheden vinden door het hele Rijk van Nijmegen plaats."

Staatsbosbeheer wil de medewerkers vooral een kans bieden op arbeidservaring en de gewenning fysiek en mentaal belast te worden met werk. "Zo komen ze hopelijk uit de bijstand."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden