’Werkloze naar sociale werkplaats’

Mensen die langdurig in de bijstand zitten, moeten verplicht worden gekeurd voor de sociale werkplaats.

Dat staat in een gisteren gepubliceerd advies aan het kabinet van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, vakbeweging en gemeenten zitten. De raad vindt ’het belangrijk dat mensen die tot regelmatige arbeid in staat zijn, niet zonder werk thuis zitten, maar ook daadwerkelijk worden ingeschakeld’. Maar een grotere instroom in de sociale werkvoorziening is problematisch, aangezien die al jaren met een wachtlijst kampt. Eerder deze maand werd bekend dat eind vorig jaar 15.375 gehandicapten wachtten op een plek bij een sociale werkplaats. Volgens het ministerie van sociale zaken moet 40 procent langer dan een jaar in de wachtkamer zitten.

De RWI is het daarom met staatssecretaris Henk van Hoof (sociale zaken) eens dat meer mensen vanuit de sociale werkplaats aan een ’normale’ baan met begeleiding geholpen kunnen worden. Dat kan door detachering, maar ook door ze in dienst te laten treden van een reguliere werkgever. Volgens de raad vraagt dat echter om een zakelijkere aanpak van de in totaal negentien sw-bedrijven. Nu zijn die ’vaak nog te veel gericht op bescherming van arbeidsgehandicapten in beschutte werkplekken’.

Volgens Cedris, brancheorganisatie van de sociale werkplaatsen, is het uitplaatsen van zoveel mogelijk mensen geen echte oplossing voor de lange wachtlijsten. „WSW’ers die worden uitgeleend of begeleid bij een regulier bedrijf gaan werken, blijven officieel in dienst van de sociale werkvoorziening”, zegt voorzitter Pieter Jan Biesheuvel. „En het geld dat wij daarmee verdienen, levert nauwelijks extra arbeidsplaatsen op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden