Werkloosheid hoger dan hoogste piek in jaren ’80

Razendsnel bereikt de werkloosheid weer de toppen van de jaren tachtig en negentig. Dit jaar zullen 425.000 Nederlanders werkloos zijn, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). In 2010 zijn er volgens het zwarte CPB-scenario 675.000 werklozen.

Dat is een ongekend aantal, want op het dieptepunt in de jaren tachtig, in 1984, waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 534.000 mensen werkloos. Maar toen was de beroepsbevolking wel zo’n 2,5 miljoen mensen kleiner. Bovendien was er verborgen werkloosheid omdat gedeeltelijk arbeidsongeschikten volledig in de WAO kwamen. Jaarlijks stroomden gemiddeld 68.000 mensen deze uitkering in.

De maatregelen om de ’gierende’ werkloosheid te beteugelen, waren indertijd arbeidstijdverkorting via de zogeheten atv-dagen en vervroegd pensioen via de VUT. Dat moest banen vrijmaken voor jongeren, die na school moeilijk aan werk kwamen. De situatie was schrijnend, want langdurig voor velen.

De echte daling van de werkloosheid zette pas in na 1996, om weer op te lopen in 2004 naar boven de 400.000. De economie was in een dal gekomen mede door de internetzeepbel. Maar die inzinking duurde kort. In juni vorig jaar kondigde het inmiddels met UWV gefuseerde Centrum voor Werk en Inkomen in zijn prognoses nog een historisch lage werkloosheid aan voor dit jaar.

De massawerkloosheid is voorbij, constateerde premier Balkenende voor de zomer bij de presentatie van het rapport-Bakker over hervormingen van de arbeidsmarkt. Hij riep ’alle hens aan dek’ om alle vacatures te kunnen vervullen en de welvaart op peil te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden