Update

Werkgeversvoorman heeft spijt van 'labbekakken-uitspraak'

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer (links) in gesprek met PvdA-prominent Sander Terphuis Beeld ANP
VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer (links) in gesprek met PvdA-prominent Sander TerphuisBeeld ANP

Werkgeversvoorman Hans de Boer betreurt de uitspraken die hij woensdag deed over uitkeringsgerechtigden. "Het woord labbekak had ik in die context niet moeten gebruiken. Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst", aldus de werkgeversvoorman van VNO-NCW.

De Boer, voorzitter van VNO-NCW, deed de uitspraak vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij vindt dat van de half miljoen mensen met een bijstanduitkering in Nederland driekwart aan het werk moet worden gezet.

De Boer had naar eigen zeggen willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, "maar het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.''

Volgens de voorman moeten ook hoogopgeleide bijstanders aan de slag. "Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan. Wat is daar fout aan? Handen uit de mouwen", aldus De Boer in het interview.

De werkgeversvoorman pleit ervoor dat de bijstandsuitkeringen omlaag gaan. "Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb wel eens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m'n sodemieter, dus ik praat nu over uitkeringsgenieters".

De Boer deed zijn controversiële uitspraak toen hij zich beklaagde over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar waarvan slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand. "Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk". De Boer wil ook dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaat naar 35 procent. "Dat kan, daar is nu ruimte voor. Doe dat".

Seniorenbond: 'Schoffering'
"De voorzitter van VNO/ NCW maakt het wel erg bont door drie kwart van diegenen die een uitkering in het kader van de bijstand hebben heel negatief te typeren," reageert Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Hij merkt op dat ze aan het werk moeten. Daar kan niemand tegen zijn. Maar velen zijn de 50 gepasseerd, aan het einde van hun WW periode en slagen er niet in werk te vinden. Dat ís er gewoon te weinig!"

Den Haan: "Het kan echt niet om simpelweg op te merken dat mensen, die vaak zijn weggesaneerd gedurende de crisis, maar asperges moeten gaan steken. Dat is kort door de bocht en eerlijk gezegd gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook 'labbekakken' noemt."

Rutte: ongepast
Ook premier Mark Rutte vindt de uitspraken van VNO-NCW-baas Hans de Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie. "Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven", meldden NOS en RTL Nieuws die de premier opvingen voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden