Werkgevers, wij autisten zijn niet alleen goed in ICT

Fijn dat werkgevers oog krijgen voor de bijzondere talenten van autisten. Maar die kwaliteiten liggen ook op andere terreinen dan ICT, schrijft Nienke Posthuma.

NIENKE POSTHUMA en WERKZOEKENDE

Bijzonder nieuwsitem: bedrijven azen op autistische jongeren.' Dat sms'te een goede vriendin woensdagavond. Later: 'Er werd even duidelijk uiteengezet dat autisten over uitzonderlijke kwaliteiten beschikken en een meer dan rendabel aandeel in de maatschappij kunnen hebben.'

Ze stuurt dit aan mij, omdat ze weet dat ik werk zoek. En omdat ik autistisch ben. Net als veel autisten beschik ik over uitzonderlijke kwaliteiten. Alleen niet op het vlak van ICT, computers of hacken.

Je kunt mij alles vragen over thee of over Harry Potter. Ik kan in een oogopslag zien of een 'neutrale tekst' wel echt neutraal is. Ik kan een tekst probleemloos zo herschrijven dat de beoogde doelgroep het a) snapt en b) gaat doen wat de auteur wil. In de bibliotheek kan ik, alleen door het vastpakken van een boek, al voelen of er een pagina loszit. Ik zag tijdens colleges forensische taalkunde - een soort 'Crime Scene Investigation', maar dan met taal en woorden - in één oogopslag wat het probleem was in een verhoor, en kon dat in twee zinnen verwoorden. Mijn docente had daar een half hoofdstuk voor nodig gehad in haar proefschrift.

Ik heb doorzettingsvermogen, ik ben eerlijk, loyaal, enthousiast en leergierig. En ik wil dolgraag werken.

Ik kan aan de slag in een bibliotheek (zowel voor als achter de schermen), op een communicatie-afdeling, als gastvrouw of receptioniste, en ik kan bij politie of justitie werken. Ik heb ervaring als communicatiemedewerker, in de bibliotheek en als gastvrouw en receptioniste. En ik heb referenties.

Toch vind ik niet makkelijk een baan. Waarom niet? Omdat ik autistisch ben. Mijn officiële diagnose is het syndroom van Asperger. Ik ben bereid een werkgever alles uit te leggen, net als mijn collega's.

Wat is dan het probleem? Voor 'gewone' banen kan ik niet genoeg uren draaien. Voor veel werkplekken voor mensen met een zogenoemde Wajong-uitkering voor jonggehandicapten ben ik te slim. Ik ben autist, maar niet goed met computers. Ik ben wel goed met taal. Maar daarvoor is geen plek.

Geweldig nieuws dus, dat werkgevers eindelijk gaan inzien dat wij autisten talenten hebben. Maar helaas is hun blik nog erg beperkt. Bijna autistisch. Want ze willen ons best hebben, maar alleen als we goed zijn in ICT.

Ik ben echt niet de enige autist die niet goed is met computers. Twee vriendinnen van mij, eveneens autistisch, hebben hun talenten ook ergens anders liggen. De één kan fantastisch tekenen en schilderen ('natekenen' noemt zij het zelf) en de ander is briljant met bloemen, planten en dieren. Maar alle drie zitten we thuis.

undefined

Zwart-wit denken

Wij passen niet in het standaard-plaatje. Want óf je bent autistisch, en dus goed met computers, óf je zorgt maar dat je als gewone medewerker aan de slag kunt. En dan zeggen ze dat ík zwart-wit denk...

Dus, werkgevers van Nederland, wij kunnen meer! Onze talenten liggen niet altijd op het gebied van ICT, maar we hebben ze wel, en ze zijn uniek. Het kan precies datgene zijn wat uw bedrijf of organisatie nodig heeft. Vaak kan het UWV bovendien voor extra ondersteuning zorgen.

Wij beloven dat we de meest trouwe, loyale en enthousiaste medewerkers worden die u ooit heeft gehad. Gewoon, omdat dat ook tot onze unieke talenten behoort. En omdat we dolblij zijn dat u ons kunt waarderen vanwege die unieke talenten - ook als die niet op het gebied van ICT liggen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden