Werkgevers vrezen problemen met fiscus

(Novum) - Werkgevers worden de dupe van de invoering van de zogenoemde eerstedagsmelding bij de Belastingdienst, die vanaf zaterdag verplicht is. Dat zeggen de brancheorganisaties MKB-Nederland en Koninklijk Horeca Nederland (KHN) donderdag. De overheid heeft volgens deze organisaties veel te weinig aan voorlichting gedaan, waardoor de mensen voor wie de maatregel is geen idee hebben wat er gaat gebeuren. Ook was er geen mogelijkheid om het systeem van tevoren te testen.

Door de nieuwe regeling moeten nieuwe werknemers uiterlijk de dag voordat ze beginnen met hun werkzaamheden zijn aangemeld bij de fiscus. Nu mag een werkgever hier nog vier weken mee wachten. Met de regeling wil de Belastingdienst zwartwerken, illegale arbeid en daarmee samenhangende fraude tegengaan. Werkgevers kunnen hun personeel aanmelden op de website van de Belastingdienst.

Minister van Financiën Joop Wijn (CDA) liet woensdag weten de eerste paar maanden 'coulant op te treden' tegen mensen die zich niet aan de eerstedagsmelding houden. De twee werkgeversorganisaties pleiten voor meer dan coulance alleen. "Het eerste halfjaar moeten er geen boetes worden uitgedeeld", zegt KHN-directeur Jeu Claes.

MKB-woordvoerder Jurgen Warmerdam stelt dat dispensatie voor sommige sectoren nodig is, omdat het soms niet mogelijk is een werknemer een dag van tevoren aan te melden bij de Belastingdienst. "In de entertainment- en muziekbranche worden contracten soms op de dag zelf getekend", zegt Warmerdam. "Hetzelfde geldt voor sommige oproepcontracten bij uitzendbureaus." In deze situaties is volgens Warmerdam coulance niet genoeg, omdat ze structureel zijn.

De Belastingdienst vindt dat het allemaal wel meevalt. "In principe is er bijna niets veranderd", zegt woordvoerder Roel van Koperen. "Nieuwe werknemers moesten al worden aangemeld, alleen kan het niet meer achteraf." Het gaat volgens Van Koperen om een kleine aanpassing, die nauwelijks problemen moet opleveren. "En we zijn ook niet uit op het strooien met boetes. In eerste instantie geven we voorlichting en een waarschuwing."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden