Werkgevers mengen zich in zwijnendebat

(ANP)

Werkgevers uit midden-Nederland, verenigd in VNO-NCW Midden en MKB Midden, hebben zich woensdag in het al een jaar voortslepende debat over de zwijnenstand op de Veluwe gemengd.

De werkgevers vrezen dat de provincie Gelderland het overschot aan zwijnen zal aangrijpen om de maximumsnelheid op doorgaande wegen over de Veluwe alsnog te verlagen.

Enkele jaren geleden wilde Gelderland al op veel Veluwse wegen de maximumsnelheid verlagen naar 60 kilometer per uur. Ondernemers en vervoersorganisaties kwamen daar met succes tegen in verzet. Zij stelden dat zij gedwongen zijn door het natuurgebied te rijden, omdat er geen andere wegen in de buurt zijn. Snelheidsverlaging zou hen zeer veel geld gaan kosten en sommigen zelfs dwingen te gaan verkassen.

Door het overschot aan wilde zwijnen op de Veluwe komen de varkens steeds vaker uit de bossen. Bij Nunspeet steken zij zelfs de snelweg A28 over, waardoor ernstige ongelukken zijn ontstaan. Daarop besloot de provincie vorige week om in twee doorgaande wegen bij Nunspeet wildroosters aan te brengen, die dwingen tot langzaam rijden. Meer maatregelen zitten in het vat.

VNO-NCW en MKB vinden dat de balans tussen recreatie en natuur enerzijds en wonen en werken anderzijds verstoord raakt. „Het is verbluffend dat nu wordt aangevoerd dat de zwijnenstand hoog moet blijven om de toeristische aantrekkingskracht van de Veluwe te vergroten. Daarmee wordt de mens de werkelijk bedreigde diersoort”, aldus de organisaties.

De werkgevers menen dat de zwijnenstand te hoog blijft omdat de discussie over het probleem uitermate traag verloopt. Zij pleiten voor een effectief afschotbeleid, dat de verkeersveiligheid op de Veluwe aanzienlijk zal verbeteren. „Voorzichtig rijden is één ding, maar de maximumsnelheid structureel verlagen is iets heel anders”, zo stellen de belangenorganisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden