Werkgevers houden plan Asscher tegen

Lodewijk Asscher (PvdA) legde gisteren de eed af tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. Asscher is demissionair minister van sociale zaken.Beeld ANP

Een centrum dat zaken rond beroeps-ziekten sneller afhandelt, dat leek een goed idee. Maar het komt er niet.

Op het laatste moment hebben werkgevers besloten de komst van een expertisecentrum voor beroepsziekten tegen te houden. Mensen die ernstig ziek worden door hun werk en daar een schadevergoeding voor eisen van hun baas, lopen nu tegen een enorm ingewikkeld, duur en lang proces aan bij de rechter. Het moeilijkste is te bewijzen dat de ziekte door het werk komt. Een expertisecentrum kan dit proces verbeteren, maar werkgevers zetten na ruim een jaar overleg en meerdere onderzoeken de hakken in het zand.

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken, die dit onafhankelijke centrum in het leven wilde roepen, is zeer teleurgesteld. “Er is nu een ongelijke verhouding tussen werknemer en meestal de verzekeraar. Slachtoffers claimen hierdoor vaak geen schadevergoeding of stoppen voortijdig met het proces. De rekening komt dan uiteindelijk bij het slachtoffer en de samenleving terecht en niet bij de veroorzaker”, schreef Asscher deze week aan de Tweede Kamer.

Stapel rapporten

Een rechter krijgt bij zaken over beroepsziekten doorgaans een stapel rapporten van deskundigen op zijn bureau. De specialisten die namens het slachtoffer spreken, stellen zeker te weten dat de aandoening is veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden. De deskundigen die het bedrijf bijstaan, schrijven juist pagina’s vol waaruit blijkt dat de ziekte van de werknemer niets te maken heeft met het werk.

Het opstellen van deze rapporten duurt vaak jaren en kost veel geld. Een rechter kan er echter niet zoveel mee, doordat de documenten tegenstrijdige informatie geven. Daarom kondigde minister Asscher vorig jaar aan dat hij een ‘Expertise Centrum Causaliteit Beroepsziekten’ wilde oprichten. Deze instantie zou dan een onafhankelijk advies kunnen geven.

Er zijn ongeveer vijftig rechtszaken per jaar over beroepsziekten. In 2012 gaven werknemers en werk­gevers zelf aan dat belemmeringen om schadevergoedingen te vragen, moesten worden weggenomen. Maar een expertisecentrum vinden de werkgevers dus niet de juiste oplossing. VNO-NCW en MKB-Nederland menen dat het aantal zaken waarin moeilijk tot een oplossing wordt gekomen, de oprichting van een nieuw instituut niet rechtvaardigt. “Wij zien veel meer in verbetering van de uitvoering door bestaande instituten en procedures. Zoals een gespecialiseerde rechter die beter is toegerust om in zaken de juiste informatie boven tafel te krijgen.” De Raad voor de Rechtspraak heeft eerder nadrukkelijk aangegeven dat de rechterlijke macht de taak echt wel aankan, maar dat de tegenstrijdige informatie het buitengewoon lastig maakt.

'Niet netjes'

De werkgevers blijven echter bij hun standpunt. Behalve Ascher is ook vakbond FNV zeer teleurgesteld. En verbaasd. “We hebben er lang samen over gepraat, het ministerie heeft steeds overleg met VNO-NCW. De werkgevers hebben nooit gezegd dat ze tegen zo’n instituut zijn. Rapporten hierover zijn zelfs aangepast aan hun wensen, en nu doen ze plots niet meer mee”, zegt Rik van Steenbergen van de FNV. “Ik vind dat niet netjes.”

De minister wil niet doorgaan met het instituut omdat hij meent dat het belangrijk is dat er bij iedereen draagvlak is voor het expertisecentrum. Asscher gaat nadenken over andere oplossingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden