Werkgevers blijven geloven in polderen

Hoewel de onderhandelingen over de AOW zijn mislukt, blijven de werkgevers geloven in het poldermodel. ’Het polderen zit in onze geest.’

Met verziende blik had werkgeversvereniging AWVN ’vertrouwen’ uitgekozen tot thema van haar jubileumcongres (90 jaar). In het geroezemoes vooraf in een grote hal van de Rotterdamse Van Nellefabriek ging het gistermiddag nergens anders over. Maar dan niet over het vertrouwen in de economie tijdens de kredietcrisis, wel over het geschonden vertrouwen tussen werkgevers en werknemers na het mislukte overleg over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd.

„Dit zet de relatie tussen vakbonden en ondernemers onder druk”, vermoedde Toon van Asseldonk, algemeen directeur van het AWVN. Maar het betekent niet het eind aan het polderen: „Bij een volgend vraagstuk zullen werkgevers en werknemers er weer samen uit proberen te komen.”

De Loosdrechtse consultant Guust-Jan Timmerman zag ook nog wel toekomst voor het poldermodel. Maar dan moeten ondernemers en bonden wel eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen voor een gemeenschappelijk probleem. „Als we straks 65 of 67 zijn, hebben we toch met z’n allen een probleem: te veel zorgvragers en te weinig zorgaanbieders.”

Suze Hars van Villeroy & Boch Wellness droeg het poldermodel evenmin ten grave. „Een beetje bot om dat na één mislukking te stellen”, vond ze. „Misschien is het wel een egoprobleem”, vermoedde haar collega Tanja Klein. „Mensen kijken meer naar hun eigen belang dan naar het algemeen belang. Je moet over jezelf heen kunnen stappen en bedenken: waar gaat het hier om?”

Het lijkt hen een goed idee als een gesprekscoach leidt. Want van het polderoverleg wil Hars niet af: „Het poldermodel functioneert goed. De laatste jaren zijn er toch weinig stakingen geweest.” HR-directeur Tom Uittenbogaard van Securitas: „Ik denk dat het polderen toch in onze geest zit.” Maar ook hij vreesde voor maatschappelijke onrust.

Werkgeversonderhandelaar Bernard Wientjes sprak zijn achterban tijdens het plenaire deel geruststellend toe. „De discussie die gisteravond zo dramatisch geëindigd is, heeft niets met vertrouwen te maken. Het heeft te maken met de bijna onmogelijke opdracht die we hadden. Het poldermodel is niet kapot.”

Minister Donner (sociale zaken) noemde het „allerminst een nederlaag van het poldermodel. Het poldermodel kan alleen werken als de partijen zeggen: ’we komen er niet uit. Kabinet, wilt u de knoop doorhakken?’ Vertrouwen is: toch door te gaan als je er samen niet uitkomt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden