Werkgevers bang om problemen te melden bij Arbeidsinspectie

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Werkgevers zijn vaak wel bereid om problemen met seksuele intimidatie op het werk aan te pakken. Maar ze laten de Arbeidsinspectie er liever buiten. De angst voor repressief optreden is groot.

Dat is de ervaring van T. Brand. Hij werkt als bedrijfsarts bij de Arbodienst Europoort en treedt op als vertrouwenspersoon. Sinds 1 oktober 1994 rekent de Arbowet geestelijke schade tot de beroepsziekten, maar de Arbeidsinspectie maakte nooit één proces verbaal op. Dat komt omdat werkgevers hun meldingsplicht massaal verzuimen.

Volgens Brand boezemt de Arbeidsinspectie werkgevers angst in. “Dat gebeurt al als ik tegen een werkgever zeg dat het aantal rugklachten opvallend hoog is. Liever betaalt hij dan 10 000 gulden om uit te zoeken hoe dat komt, dan dat ik het meld bij de Arbeidsinspectie.” Bij problemen als seksuele intimidatie is de werkgever nog banger. “Ze zijn gewend dat de Inspectie soms al de volgende dag voor de deur staat, terwijl ze het probleem zelf wel kunnen oplossen.”

Optreden van de Arbeidsinspectie kan de zaak voor de rechter brengen, en daar hebben welwillende werkgevers slechte ervaringen mee. “De daders lijken er vaak beter af te komen dan de slachtoffers”, zegt Leontine Bijleveld van de Vrouwenbond FNV. “Zo wordt het verzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de dader, vaak afgewezen. Dan vinden kantonrechters het een te zware sanctie. Ze laten niet meewegen dat de dader vervolgens 'gewoon' weer met de slachtoffers moet werken.”

Volgens Arbo-arts Brand kan een idee van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten uitkomst bieden. “Er is een proef bezig met een 'alternatieve meldingsprocedure', waarbij de Arbeidsinspectie slechts summiere gegevens krijgt over geestelijke beroepsziekten. Ze blijft aan de zijlijn. Zo krijgt de Inspectie inzicht in de problemen, maar hebben werkgevers de kans om het zelf op te lossen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden