Werkgever wil vakbondsleden niet voortrekken

Werkgevers zien niets in plannen van vakbond De Unie en FNV/de nieuwe vakbeweging om vakbondsleden vaker een voorkeursbehandeling te geven in cao-afspraken. Zij vrezen scheve ogen op de werkvloer als sommige werknemers meer krijgen dan anderen. Dat meldden werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN maandag.

De bonden hebben bedongen dat vakbondsleden die werken bij PGI, een producent van schoonmaakmiddelen in Cuijk, een extra vrije dag krijgen om zich via de bond om te scholen. Ook bij pensioenbedrijf Timeos in Amsterdam is een dergelijke afspraak gemaakt. Volgens een woordvoerder van FNV is het niet de eerste keer dat een cao een voordeel oplevert voor vakbondsleden.

'Een werkgever zou hier niet in mee moeten gaan', vindt Alfred van Delft, arbeidsvoorwaardenspecialist van VNO-NCW. Hij begrijpt dat vakbonden op zoek zijn naar nieuwe leden. 'Maar een werkgever heeft zijn werknemers niet aangenomen omdat ze vakbondslid zijn. Voor hem moet al het personeel gelijk zijn.'

AWVN wijst er daarnaast op dat werkgevers per werknemer ook een financiële bijdrage leveren aan de vakbonden. 'Die is er juist voor bedoeld om er voor te zorgen dat alle werknemers een gelijke behandeling krijgen', aldus een woordvoerder. AWVN overweegt nog of het nodig is om actie te ondernemen naar aanleiding van de cao-afspraken bij PGI en Timeos.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden