Werkgever in de bres voor zijn ouder wordende werknemers

Een 68-jarige aan het werk.  Beeld ANP
Een 68-jarige aan het werk.Beeld ANP

Aan ouder personeel kleeft een lagere productiviteit, en dus doen werkgevers hun best om die groep te ondersteunen op de werkvloer.

Dirk Waterval

Werkgevers ondersteunen hun steeds ouder wordende personeel steeds beter op de werkvloer, zelfs bovenop alle afspraken in de cao’s. Zij vrezen ­anders meer ziekteverzuim en een ­lagere productiviteit, nu de AOW-leeftijd blijft stijgen. Onderzoeksinstituut Nidi onderzocht voor het eerst wat werkgevers zélf doen voor hun oudere personeel, buiten wat met de vakbonden is uitonderhandeld. De resultaten van dit onderzoek onder ruim 1300 werkgevers verschijnen vandaag in vakblad Demos.

Werkgevers komen hun oudere werknemers tegemoet met vele soorten hulp en aandacht. Zo biedt één op de vijf bedrijven een werkgroep of begeleider aan om ze te helpen met langer doorwerken. Een kwart stimuleert deeltijdpensioen voor de AOW als hun werknemers in het nauw komen. Evenveel werkgevers geven voorlichting aan leidinggevenden over hoe die het best kunnen omgaan met ouderen. Driekwart van alle bedrijven zegt aandacht te hebben voor de gezondheid van hen.

Extra vrije dagen

Deze maatregelen zijn de werkgevers aan niemand verplicht. Dit in ­tegenstelling tot cao-maatregelen, die de laatste tien jaar ook al fors in aantal zijn toegenomen. Dat was bekend, maar NIDI-onderzoeker Jaap Oude Mulders heeft ze nu opgesplitst per sector. Nu blijkt dat twee op de drie werkgevers uit de industrie extra vrije dagen aanbieden, terwijl werknemers in de ­publieke sector in evenveel gevallen juist op flexibele werktijden mogen rekenen.

Over de hele breedte is het aantal bedrijven dat oudere werknemers vrijstelt van onregelmatige werktijden verdubbeld. Het aantal werkgevers dat scholing aanbiedt, is zelfs vervijfvoudigd. De grote en groeiende ­bereidwilligheid betekent volgens Oude Mulders dat werkgevers de noodzaak voelen om hun mensen bij te staan. “Ze beseffen: ook als mijn mensen straks met zestig jaar al opgebrand zijn, moeten ze nog zeven jaar door.”

Boete

Want de arbeidskracht wordt ­ouder. Tien jaar geleden ging liefst 80 procent van alle werknemers vóór de 65ste verjaardag met pensioen. In 2017 is dat aandeel gehalveerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Werkgevers mogen mensen onder de AOW-leeftijd niet zomaar ontslaan uit onvrede over de productiviteit. Dat gaat gepaard met een forse belastingheffing, een door de vakbeweging verguisde ‘boete op vervroegd pensioen’.

Uit het eerdere onderzoek bleek ook meteen hoe werkgevers daarover denken: 40 procent voelt zich op zijn minst enigszins overvallen door de stijgende AOW-leeftijd. Afgelopen zondag bevestigde Hans de Boer, voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW, dat gevoel nog eens in ­actualiteitenprogramma Buitenhof: “Het is de laatste tijd wel heel hard ­gestegen.”

Bedrijven blijken niet vaak te kiezen voor korten op het loon van ouderen. Dat zou ook een manier zijn om met een lagere productiviteit om te gaan, maar dat is een zeer impopulaire maatregel.

Oude Mulders: “Wij zagen bij het Nidi al eerder dat zo’n besluit, ook al is het maar voor een paar mensen op de werkvloer en al gaat het om weinig geld, heel veel losmaakt bij de rest van het personeel.”

Lees ook:

We groeien toe naar een global village waar ouderen op steeds minder steun kunnen rekenen

Hoe jullie ouderen behandelen: vreselijk! Afrikanen, Aziaten en westerlingen, allemaal krijgen ze te maken met de vergrijzing, stelt Frits de Lange in een essay.

Een agente, buschauffeur en metselaar vertellen waarom ze staken: ‘Straks is het te laat’

Een agente, een buschauffeur en een nog jonge metselaar. Zomaar drie vaklieden met een zwaar beroep, die zich zorgen maken over de pensioenleeftijd die steeds verder opschuift en daarom vandaag het werk 66 minuten neerleggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden